Els experts desaconsellen l'ús de mascaretes de tela casolanes
Recomanen evitar les quirúrgiques en interiors, on només serien efectives les FFP2 per protegir-se de la Covid
Els experts desaconsellen l'ús de mascaretes de tela casolanes
Catalunya migdia

Els experts desaconsellen l'ús de mascaretes de tela casolanes

Recomanen evitar les quirúrgiques en interiors, on només serien efectives les FFP2 per protegir-se de la Covid

Purificació Barceló, Elisa Omedes Actualitzat
TEMA:
Covid-19
Els experts desaconsellen l'ús de les mascaretes de roba i recomanen evitar les quirúrgiques en interiors
Diferents tipus de mascaretes, però no totes protegeixen igual contra el coronavirus

França i Alemanya han obert el debat públic recomanant o obligant que en els llocs tancats i en el transport públic es facin servir mascaretes FFP2, perquè ni tan sols les quirúrgiques són del tot segures. El problema és la transmissió per aerosols, amb partícules que contenen el virus i que fan menys de 0,6 micres. Aquestes partícules es mantenen a l'aire i qualsevol es pot encomanar.

Les mascaretes de roba són molt permeables. Enric Carrera, director de l'Institut d'Investigació Tèxtil i de Cooperació Industrial de la UPC de Terrassa, explica que hi ha mascaretes tèxtils reutilitzables homologades que tenen una protecció similar a les quirúrgiques, però desaconsella, de totes totes, les mascaretes fetes a casa.

"Les mascaretes casolanes no són adequades ni ara ni mai"

El motiu, afegeix José María Lagarón, de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments, és que les mascaretes manufacturades són com una xarxa de tenis, on el virus tindria espai per passar.
 

Lagarón, que treballa per a l'empresa Bioinicia en la producció de nanomaterials per a mascaretes anti-Covid del CSIC, encara va més enllà i assegura que tampoc les mascaretes quirúrgiques són del tot efectives en els llocs tancats.

Les mascaretes quirúrgiques estan dissenyades per protegir-se principalment de bacteris, que són més grossos que el virus. La seva eficiència de filtració és d'entre un 65 i un 80%.

Per aquest motiu, en una entrevista a Catalunya Informació, recomana portar mascaretes FFP2, d'alt nivell de protecció, en espais interiors:

Al transport públic, a les sales de reunions i fins i tot en oficines, els aerosols els acaba respirant una altra persona i per això cal una protecció el més eficient possible.

I això també es pot aplicar als infants, molt exposats als virus i que constitueixen una font de contagi. La majoria fan servir mascaretes de roba, però necessitarien les d'alta protecció. Per això el CSIC ha dissenyat unes FFP2 per a les criatures, que començaran a produir abans d'un mes.

El Departament de Salut ha assegurat que estudiaran el cas amb els experts abans de decidir si fan com a França i Alemanya i opten per les mascaretes FFP2 en els espais tancats.

 

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut