Els experts, davant les noves mesures anti-Covid: "Hem pecat d'optimistes"
Güerri, Arenas i Macip diuen que s'hauria d'haver frenat la desescalada abans i alerten de la dificultat de rebaixar el nivell de contagis actual
Els experts, davant les noves mesures anti-Covid: "Hem pecat d'optimistes"
Activitat a l'interior d'un bar musicar durant l'assaig clínic per a l'obertura de l'oci nocturn, el 20 de maig de 2021
Activitat a l'interior d'un bar musicar durant l'assaig clínic per a l'obertura de l'oci nocturn, el 20 de maig del 2021
Catalunya Migdia

Els experts, davant les noves mesures anti-Covid: "Hem pecat d'optimistes"

Güerri, Arenas i Macip diuen que s'hauria d'haver frenat la desescalada abans i alerten de la dificultat de rebaixar el nivell de contagis actual

Berta Boter CarbonellActualitzat
TEMA:
Covid-19

Marxa enrere en les mesures, davant l'augment de contagis, especialment entre els joves. El govern ha decidit tancar l'oci nocturn que es desenvolupa a l'interior durant 15 dies. També recomana recuperar la mascareta a l'exterior.

Les activitats hauran de tancar a les 3 de la matinada i, en totes aquelles que superin les 500 persones, serà obligatori un test d'antígens dotze hores abans d'accedir-hi, una PCR o bé tenir el certificat de pauta completa de la vacuna.

Així ho ha anunciat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, a la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest matí i ho ha confirmat el Procicat aquesta tarda.

Unes mesures que s'acorden quan la velocitat de transmissió continua imparable a Catalunya, i arriba al 3,3, que vol dir que cada infectat ja contagia més de tres persones de mitjana. I quan el risc de rebot se situa en els 1.280 punts, la xifra més alta de tota la pandèmia.

L'especialista en malalties infeccioses i coordinador d'Hospitalització Covid a l'Hospital del Mar, Robert Güerri, ha assegurat al "Catalunya migdia" que això tot just comença: "Tot apunta que això continuarà creixent els següents dies."

Güerri diu que el virus no s'acabarà com a mínim fins que estigui la majoria de la població vacunada i alerta que el govern va pecar d'optimista quan es van relaxar les mesures:

"Potser es va obrir massa ràpid, potser no vam tenir en compte que això no s'havia acabat, perquè quedava una part de la població molt vulnerable, encara."

Güerri també posa el focus en les hospitalitzacions i diu que, malgrat que no n'hi ha tantes com les que hi havia hagut temps enrere, encara n'hi ha i és possible que gent que tingui una o dues dosis de la vacuna pugui acabar ingressada, tot i que de forma més lleu:

"Veurem casos de persones vacunades, sobretot en un entorn com el d'ara, en què hi ha molt contagis, que ingressaran a l'hospital amb infeccions respiratòries més o menys greus."

D'altra banda, Güerri diu que no s'ha de culpabilitzar únicament l'oci nocturn i que s'ha d'anar al fons de la qüestió. És a dir, que hi ha una variant (la delta) que es transmet molt més fàcilment que abans i, a sobre, es comencen a permetre les grans aglomeracions, no només en discoteques, sinó també en platges o llocs públics. Per això, afirma que l'"ús de la mascareta és fonamental; cal fer algun pas enrere".

La variant delta, molt més contagiosa

Àlex Arenas, investigador de l'ICREA, la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, feia dies que alertava que l'onada de nous contagis de Covid era "molt crítica":

"El que és molt preocupant és que aquesta pujada no l'hem vista mai. Estem veient un creixement en vertical, estem pujant una paret"

Arenas creu que això s'explica perquè la variant delta, l'índia, és molt més contagiosa i la transmissió és molt més ràpida. En molt menys temps, en una distància inferior al metre i mig, és possible infectar-se si es parla amb una persona que tingui la malaltia.

L'expert també posa èmfasi en l'atenció primària. Diu que era previsible que amb aquestes obertures hi hagués més contagis, i que això està passant factura als professionals dels CAPs.

Afegeix que, per fer front a aquesta variant, és necessari que la majoria de la població tingui la pauta completa de la vacuna:

"Nosaltres hem calculat que per sortir de la regió de perill de la variant delta, hem de tenir un 52% de la població catalana vacunada amb dues dosis. Això encara ens costarà un temps."

 

"Hauríem pogut estar més preparats"

El Regne Unit ja fa temps que va alertar de la perillositat de la variant delta. Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i professor de Ciències de la Salut a la UOC, considera que "hem badat de no mirar què passava al Regne Unit amb la variant delta, i, a Espanya, no es va fer una previsió com calia".

L'investigador afirma que "hauríem pogut estar més preparats" i que hem d'assumir que "les variants més contagioses, com la delta, s'estendran per tot Europa".

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut