Catalunya migdia

Els contagis entre vacunats, inferiors a les previsions dels assajos clínics

Els ingressos a l'UCI de persones amb la pauta completa de vacunació també estarien per sota, segons dades de Salut

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Les persones vacunades amb pauta completa tenen una taxa d'infecció i d'hospitalització tan baixa que en alguns casos millora fins i tot els escenaris previstos en els assajos clínics. Salut afirma que les dades demostren que les vacunes estan funcionant per sobre del que s'esperava per evitar casos greus.

Dels vacunats amb pauta completa, només se n'haurien infectat un 0,5% i només 2 de cada 100.000 ingressarien en una unitat de crítics, segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas:

"Les hospitalitzacions han estat 875  sobre 3 milions de persones. Per tant, la taxa és baixíssima. I els crítics son 78 persones, això és un 2,5 sobre 100.000... És un nivell millor que el dels assajos clínics".

Tot i això, la variant delta, que ja representa un 85 per cent dels contagis a Catalunya, està infectant més que les anteriors, i això retarda la fita de la immunitat de grup.

Una altra de les complicacions d'aquesta mutació és la seva detecció; els símptomes són diferents dels de les primeres variants del coronavirus i es podrien confondre amb un refredat comú.

A més, com que és molt més transmissible, el període d'incubació del virus baixa, i puja, en canvi, el temps durant el qual una persona pot infectar, afirma el cap de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola.

"La variant delta té una major capacitat de multiplicació -tenim molta més quantitat de virus a rinofaringe-, i això escurça el període d'incubació i augmenta el període de transmissió."

Els contagis també estan augmentant entre el personal sanitari: ja hi ha 1.400 professionals amb aquesta variant. Davant d'aquest escenari, Salut potenciarà la vacunació dels seus familiars i cercle pròxim.

La Conselleria manté, de moment, l'estratègia de només vacunar amb una dosi els que han passat la malaltia, perquè les dades confirmen que estan prou immunitzats.

Tot i la complexitat de la situació, la bona notícia és que aquesta variant només disminueix una mica l'efectivitat de les vacunes actuals.

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut