Els conspiranoics asseguren que la neu del temporal Filomena és plàstic
Una dona penja un vídeo cremant una bola de neu del Filomena per assegurar que, en realitat, és plàstic i "ens enganyen"
Fets o fakes

No, la neu del Filomena que no es fon quan es crema, no és plàstic. Té una explicació científica

Els autors dels vídeos que circulen per les xarxes arran del Filomena asseguren que "ens enganyen" i no pot ser neu de cap de les maneres

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Amb l'arribada del Filomena han corregut diversos vídeos amb moltes visualitzacions i retuits en què una persona agafa una bola de neu, la crema amb un encenedor i, com que la neu no es fon, assegura que no és neu, sinó plàstic.

La veritat d'aquest cas no té res a veure amb cap conspiració per fer caure plàstic del cel ni amb una suposada contaminació que omple l'aire i la neu de plàstic. Tot té una explicació química i física, com explica Mar Gómez, doctora en Física.

Per què no es desfà i desprèn aquesta olor?

Com hem explicat, en acostar la flama a la bola, la part de la neu que està en contacte directe amb el foc passa de cop d'una temperatura molt baixa a una de molt alta i aleshores se sublima. És a dir, passa de l'estat sòlid al gasós directament, sense passar pel líquid.

D'altra banda, segons Joan Arús, físic de l'Agència Estatal de Meteorologia, una part de la neu de dins de la bola es fondrà quan s'hi acosti la flama, però es tornarà a convertir ràpidament en gel dins la mateixa bola pel contacte amb la resta del gel. Per tant, la bola absorbirà l'aigua i es farà més compacta. L'aigua, en tots els seus estats, té una gran capacitat d'absorbir calor per la seva alta calor específica (la calor específica és la quantitat de calor que cal aplicar per augmentar un grau una unitat d'aigua).

Per què la neu s'ennegreix al contacte amb la flama?

En aquest cas, l'explicació és més senzilla. El combustible que fa funcionar els encenedors o els mistos crema substàncies com el butà o la gasolina, que contenen impureses que també es cremen i generen aquest fum negre que s'acaba adherint a la neu.

Per tant, no és que la neu es cremi perquè "és de plàstic", sinó que són els residus de l'encenedor o el misto el que s'impregna a la neu en forma de sutge. L'olor que es genera en "cremar" la neu també surt de les substàncies i impureses que crema la flama i no pas de la mateixa neu, que, evidentment, no fa cap mena d'olor.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40.

ARXIVAT A:
Nevades
Anar al contingut