Investigadors que busquen nous tractaments per l'Alzheimer
Catalunya migdia

Els casos d'Alzheimer es podrien triplicar en 30 anys per l'envelliment de la població

En el Dia Mundial de l'Alzheimer, les associacions de familiars alerten que, si no s'accelera la investigació, aquesta malaltia es podria convertir en una pandèmia estructural

Sergi MasóActualitzat

A dia d'avui hi ha fins a 180.000 malalts d'Alzheimer a Catalunya. Són un 10% de les persones de més de 65 anys i un terç de les de més de 85 anys.

Aquestes són les xifres que donen les associacions catalanes vinculades a l'Alzheimer, que avisen que l'increment de l'esperança de vida podria triplicar el nombre de casos l'any 2050 i col·lapsar els sistemes sanitaris i assistencials.

És per això que des de la Fundació Pasqual Maragall treballen per prevenir aquesta malaltia neurodegenerativa destinant recursos a la seva detecció precoç.

Cristina Maragall, presidenta de la fundació, apunta que l'estudi dels biomarcadors en sang permet detectar la possibilitat de tenir Alzheimer molt abans que la malaltia es manifesti.

"Això el que fa és que es pugui fer aquesta detecció i que per tant es pugui universalitzar aquest diagnòstic. Això permetria que d'aquí uns anys, igual que ens fem una analítica o un cribratge per detectar algun tipus de càncer i prevenir-lo, poguéssim fer el mateix amb la malaltia de l'Alzheimer."

Estudi de l'Alzheimer amb imatges de ressonància magnètica 

Ara bé, l'erradicació de l'Alzheimer encara és lluny i, de fet, excepte en els casos molt minoritaris en què hi ha una determinació genètica, no se sap quina és la causa última que provoca la malaltia.

És per això que la campanya "Nosaltres tenim Alzheimer, vosaltres no teniu memòria" reclama al govern més recursos per a la investigació i més ajudes per als afectats.

Josep Gasulla, president de FAFAC, la Federació d'Associacions de Familiars d'Alzheimer de Catalunya, assegura que per valorar la dependència es tarda dos o tres anys:

"Per a una persona o una família que li acaben de diagnosticar Alzheimer, haver d'esperar dos anys a rebre qualsevol ajut és un drama."

La figura del cuidador és fonamental en l'acompanyament del pacient d'Alzheimer 

Cristina Maragall, també denuncia que les persones amb Alzheimer tenen un dèficit de serveis assistencials i un elevat cost que han d'assumir majoritàriament les famílies.

"Actualment tenen pocs serveis assistencials per fer front a la malaltia. En general, és una dona familiar que es fa càrrec d'aquesta persona malalta, amb un cost emocional, social i econòmic molt important.

Es calcula que en realitat a Espanya això costa uns 24.000 euros per persona l'any, que assumeixen les famílies en un 87 per cent del seu cost."

Per prevenir la malaltia, es recomana dormir entre 7 i 9 hores cada dia, mantenir una alimentació saludable, fer esport, tenir una vida social activa i evitar hàbits tòxics com fumar o beure alcohol.

ARXIVAT A:
SalutCiènciaAlzheimer
Anar al contingut