Sense carnet de conduir per culpa del Brèxit
El britànics amb carnet de conduir del seu país s'hauran de tornar a examinar si no l'han convalidat (Pixabay / Alexas Fotos)
Catalunya migdia

Els britànics es queden sense carnet de conduir a Catalunya

Per culpa del Brexit, els residents a l'estat espanyol que no hagin convalidat el permís del seu país s'hauran de tornar a examinar

Actualitzat

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea, efectiva el 31 de desembre del 2020, ha afectat els conductors britànics amb residència legal a Espanya. 

Si no han convalidat el carnet, han pogut circular durant mig any, fins al 30 d'abril, com un turista qualsevol.

A partir del primer de maig, els carnets de conduir britànics tenen la consideració dels expedits en qualsevol tercer país extracomunitari. Per tant, poden circular sense problemes durant sis mesos com a turistes, des de l'entrada del conductor en territori espanyol o des de l'inici de la seva residència legal.

Les conseqüències de deixar de ser comunitari

La nova normativa sorgida del Brexit obligava a bescanviar el carnet de conduir britànic. Els ciutadans britànics que no ho hagin fet han de partir de zero i tornar-se a examinar, com si fossin novells, tant de teòrica com de pràctica.

Sense carnet de conduir per culpa del Brèxit
Les autoescoles es preparen per rebre alumnes britànics (Unsplash / Bas Peperzak)

La Federació d'Autoescoles de Catalunya, explica el seu president, Raül Viladrich, fa mesos que avisen els centres de la nova situació i la possibilitat que augmenti el volum d'alumnes per aquesta raó, almenys fins que no hi hagi un nou conveni bilateral entre Espanya i el Regne Unit.

"En el moment que ha entrat en vigor la nova normativa, a partir d'aquest primer de maig, preveiem que tots aquells ciutadans que no hagin bescanviat el seu permís hauran de tornar a obtenir el permís de conduir, i en els pròxims mesos aquests ciutadans vindran als nostres centres a regularitzar la seva situació."?

A tot l'Estat, segons l'EPA, l'enquesta de població activa, hi viuen legalment prop de 300.000 residents britànics, 22.000 a Catalunya.

L'experiència no sempre és un grau

Un d'ells és Tom Rockett, que hi viu des de fa deu anys. Va badar i el canvi de normativa l'ha agafat per sorpresa, sense haver convalidat el permís britànic.

"No n'era conscient. Em vaig assabentar tard de la situació, el juliol de l'any passat, quan vaig anar a llogar una furgoneta i em van dir que aviat no podria continuar fent servir el carnet britànic. Per tenir el carnet he hagut de tornar a fer l'examen de conduir."

Rockett no ha tingut problemes amb l'examen teòric, però el pràctic no li ha anat gaire bé, tot i que és un conductor veterà.

"Encara que fa 25 anys que condueixo, vaig fallar algunes de les proves i haig de tornar a fer l'examen."

Aquest resident britànic es queixa que tot el procés burocràtic està pensat de tal manera que els ciutadans no hi poden accedir i l'han de gestionar les autoescoles, cosa que incrementa el cost d'obtenir el carnet de conduir.

Sense carnet de conduir per culpa del Brèxit
No sempre és fàcil aprovar l'examen, encara que es tingui experiència (Unsplash / Randy Tarampi)

El cas de Tom Rockett, que no ha superat algunes proves pràctiques, no és del tot excepcional, segons els professors d'autoescola. Amb els anys, diuen, es consoliden errors i vicis de la conducció.

Tot i així, Viladrich assegura que en general els nous alumnes aproven més de pressa perquè ja tenen experiència.

"Fins ara eren bons conductors, i ara que el seu país ha sortit de la Unió Europea deixen de ser bons conductors? És com fer un pas enrere.

Almenys la base, el maneig del vehicle, circular i tot això ja ho tenen fet, i ara es tracta de canalitzar-ho bé per superar l'examen. Ho tenen més fàcil, però la teòrica l'han d'obtenir igualment, han de tornar a estudiar."

Les autoescoles reconeixen que ara mateix no tenen una allau de nous alumnes, però que estan preparats per rebre tots aquells britànics amb carnet a qui la nova normativa ha agafat desprevinguts.

ARXIVAT A:
Brexit
Anar al contingut