El TSJC reconeix que no es pot aplicar el 25% de castellà i avisa que ho portarà al Constitucional
Catalunya migdia

El TSJC admet que el 25% de castellà no es pot aplicar i ho portarà al TC

El Departament d'Educació celebra la decisió judicial com una gran victòria i reitera la seva defensa en el model d'escola catalana

Enllaç a altres textos de l'autor

Sara Cañete

Redactora d'informatius especialitzada en educació

@SaraCanyete
Actualitzat

El Tribunal Superior de Justícia ha admès que la sentència del 25% de castellà a les aules no es pot executar amb la llei i el decret del català a l'escola que va aprovar el govern i que el Parlament va convalidar la setmana passada.

El tribunal argumenta que la sentència es basava en una legislació anterior i que el nou marc normatiu impedeix executar-la.

En la resolució, però, el tribunal explica que té molts dubtes sobre la constitucionalitat de les noves normes i per això portarà la llei del català al Constitucional

Gonzàlez-Cambray: "És una primera victòria i una gran notícia"

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha valorat la decisió del tribunal com una victòria contundent

"Celebrem que el TSJC admeti i constati la impossibilitat d'aplicar percentatges en les llengües i la impossibilitat d'aplicar el 25% de castellà a les aules.

Aquesta és una primera victòria i una gran notícia. És un primer pas perquè a cap aula del nostre país s'apliqui el 25 per cent de castellà."

El conseller d'Educació creu que es tracta d'una victòria contundent

El conseller també ha reaccionat a l'avís del TSJC sobre la inconstitucionalitat de les noves normes i ha defensat que el nou marc legislatiu neix del consens parlamentari i que compleix amb la llei

"Les dues lleis tenen a través del consell de garanties estatutàries dos dictàmens amb unanimitat, que el que fan és validar que les dues lleis són del tot constitucionals.

Que se segueixin tots els tràmits jurídics que s'han de seguir, però des de Catalunya, des del país, hem tornat a demostrar que si tots ens hi posem, que si tots donem el millor de nosaltres mateixos, defensem un model d'escola catalana que és el model de país que ens dona igualtat d'oportunitats, cohesió social i equitat." 

Què qüestiona el TSJC?

Entre els dubtes que planteja el tribunal en la resolució d'aquest dilluns, n'hi ha tant de contingut com de forma.

Per exemple, pel que fa al contingut, qüestiona que la nova llei del català del govern no faci referència al castellà com a llengua vehicular. Pel que fa a la forma, té dubtes sobre la fórmula legal utilitzada pel govern, que va escurçar els terminis tramitant el nou decret sobre els projectes lingüístics dels centres per la via d'urgència extrema

L'Escola Bilingüe, en discrepància amb el TSJC

Mentrestant, des de l'Assemblea per una Escola Bilingüe, que són els que demanaven l'execució forçosa del 25% de castellà a les aules, lamenten que amb la nova decisió del TSJC s'allargarà el procés d'aplicació de la sentència i insten el govern espanyol a impugnar el decret i la nova llei per facilitar que es compleixi la sentència. José Domingo és advocat per una Escola Bilingüe:

""Ara té una oportunitat molt clara de demostrar que està compromès en la defensa de la Constitució i en la defensa de l'estat de dret. Demanem al govern espanyol que interposi un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret llei i la llei, que en sol·liciti la suspensió i així es podrà complir amb l'execució."

El TSJC també demana a les parts i a Fiscalia que es pronunciïn en un termini de deu dies. Mentrestant, però, a l'espera de saber si la llei i el decret sobre el català a l'escola són constitucionals o no, al setembre no hi haurà més castellà a les aules perquè la resolució del TSJC deixa en suspens l'aplicació de la sentència

 

ARXIVAT A:
Educació Català
Anar al contingut