El teletreball és obligatori o només una recomanació? Ho analitzem a "Fets o fakes"
Fets o Fakes

El teletreball és obligatori a Catalunya, com afirma el conseller El Homrani?

Les declaracions del conseller de Treball han generat confusió i el govern ha aclarit que les empreses estan obligades a prioritzar el teletreball

Carlos Baraibar, Pilar Garcia, Judit Pastor, Eli Sort, Mariona Costa, Oriol NubiolaActualitzat

Desconcert important sobre si treballar des de casa és obligatori o només una recomanació. El conseller de Treball, Chakir El Homrani, assegurava aquest matí que ja és preceptiu i hi haurà sancions, mentre que Presidència ha matisat que només es pot "promoure". A "Fets o fakes" analitzem què diu la legislació i quines han estat les contradiccions entre uns i altres.

El conseller de Treball afirma que el teletreball és obligatori

Aquest matí, en una entrevista a RAC1, ha dit literalment això:

El teletreball ja és obligatori a Catalunya. El teletreball és obligatori per a les empreses que puguin fer-lo. Això ja està en el marc d'una declaració de Salut i el que vam voler fer (ahir) és reforçar-ho des del diàleg social

L'afirmació d'El Homrani es basa en una resolució aprovada pel Departament de Salut en què s'estableix que cal promoure el teletreball sempre que sigui possible, no hi obliga:

El teletreball és obligatori o només una recomanació?
Resolució SLT/2546/2020, per la qual s'adopten noves mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya (DOGC)

La consellera Budó assegura que no es pot fer obligatori el teletreball

Ahir mateix, la consellera de Presidència i portaveu del govern va deixar clar a "El matí de Catalunya Ràdio" que amb el marc jurídic actual no es pot obligar ningú a teletreballar:

Dictar l'obligatorietat del teletreball, amb aquest decret d'estat d'alarma no es pot complir ara mateix

El conseller Tremosa també parla de 'recomanació'

En una entrevista amb Laura Rosel a "El matí de Catalunya Ràdio", el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, no ha parlat d'obligatorietat en cap moment:

És molt recomanable perquè tots els experts en Salut ens demanen reduir la mobilitat

El secretari general de Treball parla de 'mecanismes sancionadors'

En una entrevista al "Catalunya migdia", Josep Ginesta ha explicat que si una empresa que pot oferir teletreball no l'ofereix als seus treballadors, podran actuar contra elles i sancionar-les. Ginesta s'ha dirigit a les empreses: 

El teletreball és una de les mesures obligatòries que han d'adoptar les empreses i promoure per minimitzar la crisi sanitària. Només quan el teletreball no és possible han de proposar mesures alternatives.

Segons Ginesta, la Generalitat no té competències per regular obligacions laborals estrictes que estan dins dels marc dels drets i deures d'un contracte de treball, perquè això és competència de l'Estat, però sí que té competències per obligar les empreses que adoptin mesures de caràcter preventiu per limitar al màxim el risc de contagi: "I una d'elles és aquesta (el teletreball)".

El Homrani s'equivoca quan parla d'obligatorietat?

El conseller de Treball, en la mateixa entrevista, ha fet referència al Consell de Relacions Laborals de Catalunya (CRL), on participen patronal i sindicats, i ha repetit que aquest fòrum recorda l'‘obligatorietat' del teletreball. El cert és que el text signat per tots els membres del CRL assegura que:

Les empreses resten en l'obligació a limitar la mobilitat de les persones treballadores adoptant sistemes de teletreball 

De tota manera, aquest organisme no té cap mena de competència per convertir en obligatòria la mesura ni per aplicar sancions. Per tant, el valor del text és simplement el d'establir una llista d'actuacions prioritàries a l'hora de frenar la pandèmia, entre les quals hi ha la recomanació del teletreball.

Des dels mateixos sindicats que signen aquest acord del CRL, desmenteixen que el teletreball sigui obligatori. Ricard Bellera, de CCOO, ho ha explicat al ‘Fets o fakes':

La llei que obliga el teletreball no existeix. Això és una declaració d'intencions i un compromís mutu entre patronal i sindicats per fer efectives mesures per frenar la pandèmia

Una llei per regular el teletreball

El més lluny que s'ha anat a l'estat espanyol per regular el teletreball és un reial decret del govern central que en el seu Article 5 estableix la voluntarietat del teletreball com un acord entre empresa i treballador.

El teletreball és obligatori o només una recomanació?
Reial Decret 28/2000, de treball a distància, publicat al BOE

Es pot sancionar una empresa per no permetre a un treballador fer teletreball?

El conseller El Homrani fins i tot ha afirmat aquest matí que es pot sancionar les empreses que no facin teletreball:

Pot haver-hi sanció de la mateixa manera que pot ser sancionable un bar que obri o doni servei més enllà de les deu

Segons ha explicat a "Fets o fakes" l'advocat del Col·lectiu Ronda Sergi Maldonado, si una empresa no ofereix cap mena de mesura de seguretat (distància, gel hidroalcohòlic, proporcionar mascareta), el treballador pot demanar el teletreball i la inspecció de treball podria acabar sancionant l'empresa. Un dels fonaments jurídics d'aquestes sancions podria ser el decret on es desenvolupa el règim sancionador per incomplir mesures de prevenció i contenció sanitària.

Així, doncs, les empreses estan obligades a "promoure" el teletreball.

ARXIVAT A:
Coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut