El secret més ben guardat: el centre on s'emmagatzemen les vacunes de la Covid
El "Catalunya migdia" segueix el recorregut de les vacunes i entra a l'únic centre logístic de Catalunya des d'on es distribueixen
El secret més ben guardat: el centre on s'emmagatzemen les vacunes de la Covid
Catalunya migdia

El secret més ben guardat: el centre on s'emmagatzemen les vacunes de la Covid

El "Catalunya migdia" segueix el recorregut de les vacunes i entra a l'únic centre logístic de Catalunya des d'on es distribueixen

Laia Claret, Elisenda Sort Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Més d'un 6 per cent dels catalans ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna contra el coronavirus, i un 2 i mig per cent ja és immune a dia d'avui, segons dades del Departament de Salut. Les vacunes que es posen a Catalunya són tres: la de Pfizer, Moderna i la d'Astra Zeneca. Totes tres es reben en un únic centre i es distribueixen des del mateix punt. Es tracta d'un magatzem que inicia la baula de la cadena de vacunació i que Salut vol mantenir fora dels focus per seguretat. Un equip del "Catalunya migdia" hi ha pogut entrar. 

L'arribada de les vacunes

El dia que visitem el centre logístic de recepció i distribució es preparen per rebre un carregament de dosis de la vacuna AstraZeneca.

Les instal·lacions són grosses amb diverses naus on hi poden descarregar camions. Els arriben dosis de les diferents vacunes diversos dies per setmana.

El Ministeri els n'informa amb 48 hores d'antelació i quan arriba el carregament ja ho tenen tot preparat. El centre les rep i en prepara els paquets per distribuir-les als diferents centres de vacunació de Catalunya.

La conservació de les vacunes

Cada vacuna té les seves instruccions. La vacuna de Pfizer els arriba congelada a 80 graus sota zero en caixes especials. Quan entra, la guarden en unes neveres ultra-congelades.

La vacuna surt del centre logístic ha descongelada i es distribueix a una temperatura de 2 a 8 graus positius. A partir que es descongela, el termini màxim per administrar-la és de 5 dies. 
 

La vacuna de Moderna s'emmagatzema aproximadament a 20 graus sota zero. Aquesta vacuna es transporta als centres de vacunació congelada perquè un cop es descongela, no es pot moure de lloc.

La vacuna d'Astra Zeneca arriba a una temperatura d'entre 2 i 8 graus positius, temperatura a la que s'emmagatzema i es distribueix.

L'eficàcia depèn de no trencar la cadena del fred

Les vacunes es conserven i es distribueixen sempre amb un termògraf per seguir-ne continuament la temperatura. Quan es distribueixen, el termògraf marca la temperatura tota l'estona i qui les rep, en veu la traçabilitat.

Quan estan a la cambra frigorífica, a fora, hi ha també un termògraf i si la temperatura té alguna variació, sona una alarma. Montse Martínez, cap de secció de malalties infeccioses de l'Institut Català de la Salut. Què passa si falla la cambra frigorífica?:

"Si hi hagués qualsevol oscil·lació de temperatura, tant per sobre com per sota -sempre amb un marge de maniobra, no esperem mai a què arribi a 8 graus- salta una alarma sonora aquí, però també s'envien missatges d'alerta als responsables de qualitat i de manteniment per poder actuar".

La vacunació

Després de tot aquest procediment, les vacunes arriben a un dels centres de vacunació. És dimecres i són les 9 del matí al centre cívic Ca n'amiguet de Barberà del Vallès. En aquest centre és el primer dia que s'hi vacunaran policies i bombers amb Astra Zeneca.

Cues de policies i bombers esperan a les portes de Ca n'amiguet per ser vacunats (Foto: CCMA)
Cues de policies i bombers esperan a les portes de Ca n'amiguet per ser vacunats (Foto: CCMA)

Són dues les infermeres que estan a la sala de vacunació: una entra les dades de la persona al sistema informàtic, l'altra fa la punxada.

Les dues són voluntàries. Els hi remuneren les hores però fan jornada doble: al matí vacunen, a la tarda fan la seva feina al CAP.
 

Aquí avui s'hi vacunaran més de 100 persones. Què passa si a les 8 del vespre sobren dosis de la vacuna? Respon Mar Isnard, responsable d'Infermeria de l'Atenció Primària Metropolitana Nord.

"El que fem és buscar professionals, mossos, bombers... s'avisa les persones que sigui per no desperdiciar absolutament cap vacuna".

Vacunació a una residència: segona dosi

Canviem d'escenari. Són 2 quarts de 4 de la tarda d'un divendres. Pugem a la segona planta del CAP Sant Fèlix de Sabadell.

Una desena d'infermeres s'estan preparant per anar a vacunar a dues residències. Agafaran 2 cotxes amb les caixes de les vacunes i les aniran a posar als residents.

Infermeres voluntàries van fins a les residències per fer les vacunacions (Foto: CCMA)
Infermeres voluntàries van fins a les residències per fer les vacunacions (Foto: CCMA)

Com en el cas de Ca n'amiguet són infermeres voluntàries que treballen fora del seu horari. "Poden venir de de l'ICS, d'un CAP, de l'Hospital Parc Taulí o de Can Ruti", explica Dolors Alcaraz, infermera, coordinadora de la Vacunació al Vallès Occidental Est.

L'equip arriba a la residència a quarts de 5 de la tarda. Els avis no s'han de moure sinó que són les infermeres les que es desplacen per les plantes i habitacions. Avui els posen la segona dosi, final del procés.

Dolors Cabré, directora del centre assistencial MUTUAM "La Creueta" de Sabadell, respira alleugerida:

"M'agradaria recuperar la vida aquí dintre. Per a mi és això la vacuna: Espero que ens porti la vida una altra vegada"

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut