El polèmic cas del Cinto, l'home de 92 anys a qui volen desnonar per retardar-se en el pagament del lloguer
Fets o Fakes

El polèmic cas del Cinto, de 92 anys: un desnonament i dues versions

La propietària del pis assegura a Catalunya Ràdio que aquest veí del Camp de l'Arpa de Barcelona no paga perquè no vol i ell argumenta que no vol marxar d'on ha viscut sempre

Carlos Baraibar / Mar Riera / Mariona CostaActualitzat

Aquest dimarts, 11 de febrer, s'havia de fer efectiu el desnonament del Cinto, de 92 anys, del seu pis de tota la vida al barri del Camp de l'Arpa de Barcelona per haver-se endarrerit en el pagament del lloguer. Paga una renta antiga de 263€ mensuals, però segons una sentència de l'Audiència de Barcelona, fa mesos que fa el pagament cada mes en lloc dels primers dies del mes, com estipula el contracte, i ha deixat de pagar l'increment de l'IPC des de 2017. Hores d'ara, el desnonament ha quedat en suspens per ordre del jutge però us expliquem tot el que sabem d'aquest cas.

El matí de Catalunya Ràdio ha parlat amb la propietària del pis, Rosa Maria Balagueró, que ha donat la seva versió dels fets i assegura que el Cinto s'ha endarrerit en els pagaments intencionadament i no perquè no pugui pagar. Balagueró assegura que el Cinto tenia en propietat fins l'any 2019 una finca amb 5 pisos i un local que va vendre per més de 400.000 euros.

El que jo no sabia, quan vaig comprar el pis el 1994, és que tenia tot el que tenia. Quan li vaig dir d'actualitzar el lloguer em va dir que no perquè no tenia recursos. Aquest senyor ha tingut un edifici de propietat amb cinc pisos i un local. Se'l va vendre l'any passat per 400.000 euros, té diners.

 

El polèmic cas del Cinto, l'home de 92 anys a qui volen desnonar per retardar-se en el pagament del lloguer
 

 

En Cinto, en declaracions a Catalunya Ràdio, admet que no té un problema de diners però que no vol marxar del pis on ha viscut tota la vida

M'agrada estar aquí. Vaig arribar a Barcelona als 4 anys i als 8 vam llogar aquest pis. Aquí hi ha mort el meu pare, la meva senyora... Aquesta casa és la meva vida. Hi he passat molt bons moments.

El portaveu de l'Observatori de l'Habitatge del Clot-Camp de l'Arpa, Robert Palomera, admet a Catalunya Ràdio que en Cinto no té problemes de diners però que, tot i així, és un inquilí vulnerable. 

"No és una qüestió econòmica. És una qüestió de fragilitat física, de vulnerabilitat d'una persona de 92 anys i de sentit comú".

El Cinto té reconeguda una discapacitat funcional del 75% i no pot baixar els dos pisos que hi ha fins el carrer. Aquest dilluns el govern ha demanat que se suspengui l'execució del desnonament del Cinto apel·lant al requeriment del relator de l'ONU sobre pobresa que va emetre un comunicat referint-se al cas del Cinto.

L'ajuntament de Barcelona assegura que els serveis socials d'Habitatge es van posar en contacte amb la família del Cinto per buscar un habitatge alternatiu i que els fills ja disposaven d'una plaça en una residència. La pressió social va frenar el primer intent de desnonament del Cinto ara fa unes setmanes i per aquest dimarts al matí també s'ha fet una crida per les xarxes a impedir el segon.

 

Fets o Fakes
 
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut