Catalunya migdia

El misteri de les caques grogues d'ocells

La clau està en els plataners i els lledoners, els arbres dels quals s'alimenten tudons i tórtores turques

Actualitzat

Si heu passejat fa poc per Barcelona, però també per altres indrets, potser us heu fixat en moltes caques grogues d'ocell que ho embruten tot. De fet, per exemple, els qui es dediquen a rentar cotxes en donen fe. Què està passant? I per què ha augmentat tant aquest fenomen ben poc agradable? És un fet que es comença a repetir cada any.

Als serveis de neteja de cotxes els ha augmentat la feina(Montse Poblet)

D'entrada, cal saber que, a la capital catalana, la població de tórtores turques i tudons, els protagonistes d'aquesta història, s'han multiplicat per 3 en els últims 15 o 20 anys.

Les dues espècies estan còmodes a les zones urbanes perquè hi troben menjar fàcil i no hi ha depredadors que els facin la vida impossible.


Mirar amunt per trobar la resposta

Les tórtores van arribar a Catalunya a finals del segle XX, procedents de l'est d'Europa, i els tudons, que sempre han viscut aquí, en els últims 20 anys han fet el salt dels boscos a les ciutats. Durant les últimes setmanes, la seva presència s'ha fet més evident que mai.

Les caques grogues són de tórtores i tudons (Birding Catalunya)

Els seus excrements proliferen als carrers de moltes ciutats, sobretot sota els arbres on dormen i s'alimenten. L'ornitòleg Sergi Herrando, investigador del CREAF, n'explica el perquè: 

"El que estan fent és alimentant-se dels brots tendres d'algunes espècies d'arbres que són abundants a les nostres ciutats i que en aquest moment de l'any els ocells es poden menjar.

Fan com nosaltres, que preferim els brots verds de l'enciam que no pas els brots més fets i més vells del mateix enciam."

Les esteses de caques grogues i líquides estan bàsicament sota els lledoners i els plataners, els arbres que els proporcionen aliment. 

"És un aliment d'un color molt claret. No els dona molta energia i per això n'han de menjar bastant. A més, té molta aigua. Si us hi fixeu, veureu que les caques tenen el color dels brots verds dels arbres, però digerits són d'un color molt claret, entre gorc i verd."


Cotxes ben bruts

Imatge de prop d'un plataner
El fenomen anirà desapareixent a mesura que avanci la primavera

Les empreses de neteja de cotxes confirmen que el fenomen ha anat a més les últimes setmanes. L'Agustí, que treballa a l'autorentat Navàs de Barcelona, hi posa números. 

"Últimament n'estic veient moltes. No són com les caques d'abans, són molt grogues i molt grosses. Semblen d'uns animals més grans. Un percentatge molt gran dels cotxes que ens porten aquests dies, entre un 30 i 40%, porten alguna caca d'aquestes."

La bona notícia és que, en tot cas, es tracta d'un fenomen temporal que anirà a menys a mesura que avanci la primavera. 

Anar al contingut