Obres de parròquies de la Franja exposades al Museu de Lleida
Obres de parròquies de la Franja exposades al Museu de Lleida
Catalunya migdia

El llarg litigi per les obres de Sixena: Les peces de la Franja

Dues diòcesis a matadegolla. Una decisió del Vaticà, origen de l'enfrontament entre Lleida i Barbastre-Montsó

Enllaç a altres textos de l'autor

Elisa Omedes

Redactora d'Informatius de Catalunya Ràdio

@elisaomedes
Actualitzat
TEMA:
Sixena

El litigi per les obres religioses de les 111 parròquies de la Franja no forma part del conflicte de Sixena, però sí que és un altre front del contenciós per obres sacres entre Catalunya i Aragó, que ve de més lluny en el temps.

Són peces religioses, obres d'art i altres objectes, alguns de molt valuosos, d'unes esglésies, algunes de pobles molt petits, que abans pertanyien a la diòcesi de Lleida. A partir del 1995, el Vaticà va crear una nova diòcesi, la de Barbastre-Montsó, per fer coincidir els límits eclesiàstics amb els provincials.

Es trencava així una història de 800 anys i aquestes parròquies de la Ribagorça, la Llitera, el Cinca Mitjà i el Baix Cinca van passar a la jurisdicció de la nova diòcesi aragonesa.

Peces de la Franja exposades al Museu de Lleida
Peces de la Franja exposades al Museu de Lleida (ACN)

El conflicte

El primer bisbe de Barbastre-Montsó, Ambrosio Echebarria, obre la reclamació de les peces per via eclesiàstica.

Els tribunals eclesiàstics confirmen la propietat de la diòcesi de Barbastre. L'últim és la Signatura Apostòlica, que el 28 d'abril del 2007 emet una sentència confirmant la propietat aragonesa. Tot i això, el conflicte no es desencalla i arriba a un nou escenari: la justícia ordinària.

2009

3 d'abril. El llavors bisbe de Barbastre-Montsó, Alfonso Milián, anuncia que acudirà als tribunals civils per demanar l'execució immediata del decret de la Signatura Apostòlica. El govern aragonès s'hi afegeix.

2010

1 de juny. El jutjat de primera instància número 1 de Barbastre denega la petició de la diòcesi de Barbastre i del govern d'Aragó. Considera que la sentència vaticana no té efectes juridicocivils a Espanya.

8 de setembre. El jutjat de primera instància número 4 de Lleida desestima la demanda presentada per l'associació Amics del Museu de Lleida sobre la propietat de 85 dels 111 béns i determina que el museu n'és dipositari, però no propietari, ja que pertanyen a la diòcesi de Barbastre.

2011

5 d'octubre. L'Audiència de Lleida confirma la resolució del jutjat de primera instància.

2014

27 de desembre. El papa Francesc nomena nou bisbe de Barbastre-Montsó. Ángel Javier Pérez Pueyo substitueix Alfonso Milián Sorribas que, en declaracions a l'Heraldo de Aragón, es lamenta de deixar el conflicte obert:

Em dol no haver-lo deixat solucionat, perquè hauríem deixat aquest tema liquidat, i per als qui ens succeeixin hauria estat més fàcil i hauria donat una tranquil·litat per a tots.

El nou bisbe, també en declaracions al diari aragonès, es mostra conciliador:

En primer lloc, hauré d'informar-me per conèixer en profunditat com està la situació actualment. Estic segur que amb diàleg podrem arribar a una entesa i que es reconegui el que és just. Per davant de tot, hem de procurar la convergència, el diàleg i la comunió entre tots per poder recuperar aquests béns.

2017

30 d'octubre. Es fa un acte de conciliació al jutjat número 3 de Lleida que acaba en fracàs. El bisbat de Barbastre anuncia una demanda civil contra el bisbat i el Museu de Lleida per recuperar els béns de les parròquies de la Franja.

29 de novembre. El bisbat de Barbastre-Montsó demana al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que aprofiti el 155 que s'ha aplicat a Catalunya per posar fi al litigi de les obres de la Franja.

Dues de les obres de la Franja de Ponent exposades al Museu de Lleida
Dues de les obres de la Franja de Ponent exposades al Museu de Lleida (ACN)

2018

13 de febrer. El bisbat de Barbastre-Montsó presenta la demanda civil.

14 de febrer. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, diu que està convençut que la llei els empara i que les obres reclamades pel bisbe aragonès estan catalogades i, per tant, protegides per la llei de patrimoni català. Segons l'alcalde, si el bisbat de Lleida no les hagués protegit, ara aquestes peces formarien part de col·leccions privades o s'exposarien en museus de tot el món.

10 de maig. En la resposta a la demanda aragonesa, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, assegura que 88 de les peces reclamades són propietat de la seva diòcesi.

Salvador Giménez Valls, bisbe de Lleida
Salvador Giménez Valls, bisbe de Lleida (ACN)

2019

3 d'abril. El bisbat de Lleida demana que el català sigui idioma oficial en el procés que segueix el jutjat d'instrucció número 1 de Barbastre pel litigi de les obres de la Franja. Es basa en el fet que la llengua catalana és oficial a Aragó.

11 d'abril. El jutge admet que en el judici es puguin presentar documents originals en català i en italià, sense haver-los de traduir al castellà, com demanava el bisbat de Barbastre.

Documentació del judici al jutjat de Barbastre
Documentació del judici al jutjat de Barbastre (ACN)

16 de maig. Comença el judici civil als jutjats de Barbastre. El bisbat de Lleida reivindica la propietat de 83 de les peces en litigi i reclama al de Barbastre les despeses de conservació i manteniment de totes les obres. L'endemà, el judici queda vist per a sentència.

11 de desembre. El jutjat número 1 de Barbastre sentencia a favor del bisbat aragonès. Considera que el Museu de Lleida és dipositari però no propietari de les peces i ordena que tornin a les parròquies d'on són originàries, que en són les legítimes propietàries. La decisió judicial es basa en l'acord que van firmar les diòcesis de Lleida i de Barbastre-Montsó l'any 2008, en què el bisbat català reconeixia la propietat eclesiàstica dels béns i es comprometia a restituir-los a les parròquies aragoneses. La part catalana litigant presenta recurs contra la sentència.

17 de desembre. La Generalitat planteja un conflicte jurisdiccional amb requeriment previ d'inhibició perquè entén que el jutjat de Barbastre ha obviat les seves competències en matèria de patrimoni cultural.

2020

7 de gener. El jutjat número 1 de Barbastre admet el conflicte jurisdiccional presentat per la Generalitat i paralitza l'entrega de les obres de la Franja. Dona deu dies per presentar-hi al·legacions.

27 de gener. El bisbat de Barbastre i el govern d'Aragó s'oposen a la inhibició del jutjat i demanen elevar el cas a la Sala de Conflictes del Tribunal Suprem. Mentrestant, reclamen l'execució de la sentència.

Frontal de Sant Vicent, originària de l'església de Sant Vicent de Tresserra
Frontal de Sant Vicenç, originari de l'església de Sant Vicenç de Tresserra (ACN)

31 de gener. El jutjat de Barbastre refusa entregar cautelarment les 111 obres a les parròquies aragoneses. Diu que els béns són en un lloc de dipòsit conegut i no hi ha perill que es perdin. També denega inhibir-se, com li reclamava la Generalitat, i envia el cas al Tribunal Suprem.

24 de setembre. La sala de conflictes del Tribunal Suprem desestima el conflicte de jurisdicció plantejat per la Generalitat i resol que el jutjat d'instrucció número 1 de Barbastre és competent per seguir amb el cas de les 111 obres d'art de la Franja.

13 d'octubre. El Museu de Lleida anuncia un recurs d'apel·lació contra la sentència que li ordena retornar els béns a les parròquies de la Franja. Més tard s'hi afegiran el bisbat de Lleida i la Generalitat.

24 de novembre. El bisbat de Barbastre i la Diputació General d'Aragó demanen als jutjats l'execució provisional de la sentència, que obliga a lliurar les 111 peces d'art de la Franja. És el mateix procediment que es va fer servir per retornar les obres de Sixena, amb l'entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida.

18 de desembre. El jutjat número 1 de Barbastre resol a favor del bisbat i el govern aragonès i ordena l'execució provisional de la sentència de fa un any i el retorn de les 111 obres d'art de la Franja. Dona de temps al Museu de Lleida fins al 15 de febrer del 2021. La decisió no es pot impugnar, però la part catalana té cinc dies per presentar-hi al·legacions en contra.

29 de desembre. El Museu de Lleida presenta al·legacions a l'execució provisional de la sentència i recorda que no és ferma.

2021

26 gener. El Museu de Lleida treu a licitació el trasllat a l'Aragó de les 111 obres de la Franja. Pretén que el jutge no vegi mala intenció i que, si les obres acaben sortint de Lleida, el trasllat es faci amb garanties.

12 febrer. El jutjat de Barbastre admet la Generalitat com a part del procés i permet que presenti al·legacions contra l'execució de la sentència. La jutgessa ajorna l'entrega de les obres, fixada per al 15 de febrer, fins que es resolguin totes les al·legacions.

13 febrer. L'endemà, el Tribunal Superior de Justícia de l'Aragó desmenteix el jutjat de Barbastre i precisa que, encara que s'hagi admès la Generalitat com a part, la data d'entrega es manté per al dia 15.

15 febrer. Venç el termini per entregar a l'Aragó les 111 peces de les parròquies de la Franja. Una vintena d'obres d'orfebreria surten del Museu de Lleida i arriben a la tarda al Museu Diocesà de Barbastre. L'Aragó considera que només s'ha complert parcialment la sentència i reclamen a la justícia que s'executi íntegrament.

22 febrer. El Museu de Lleida lliura cinc peces més a l'Aragó. Són objectes que per l'estat de conservació van considerar que era millor traslladar-les en un transport especial. El Consorci del Museu anuncia que enllesteixen un pla amb l'empresa adjudicatària del trasllat per entregar les 83 peces que encara falten.

El llarg litigi per les obres de Sixena: Les peces de la Franja
Un treballador de l'empresa de transports carrega una de les peces de la Franja (ACN)

24 febrer. El Museu de Lleida anuncia que acabarà de traslladar totes les peces en dos lliuraments, els dies 5 i 10 de març. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, diu que l'entrega dels 111 béns de la Franja es fa contra la voluntat del govern, i amb indignació i un disgust profund.

5 març. Surten de Lleida una quarantena d'obres, en un camió escortat pels Mossos d'Esquadra. Poc després, arriben a Barbastre.

10 març. S'entreguen les últimes 42 peces.

ARXIVAT A:
Sixena

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut