Deu òrgans de coordinació i una trobada semestral de cap de setmana pel nou govern
Membres d'ERC i Junts faran jornades de convivències dos cops l'any per millorar la seva relació, cohesionar-se i enfortir la governabilitat
Deu òrgans de coordinació i una trobada semestral de cap de setmana pel nou govern
Elsa Artadi i Pere Aragonès al banc del govern del Parlament, el gener de 2019 (ACN / Guillem Roset)
Catalunya migdia

Deu òrgans de coordinació i una trobada semestral de cap de setmana pel nou govern

Membres d'ERC i Junts faran jornades de convivències dos cops l'any per millorar la seva relació, cohesionar-se i enfortir la governabilitat

Judit PerpinyàActualitzat

Els president Aragonès i els 14 consellers i conselleres del nou govern d'ERC i Junts, més els 4 presidents i portaveus parlamentaris, faran trobades tots junts durant tot un cap de setmana cada 6 mesos per analitzar plegats com evoluciona l'entesa.

Aquests caps de setmana compartits entre els dos socis són només un 1 dels 10 òrgans de coordinació en total que han previst i descrit en detall ERC i Junts a l'acord de govern fet públic ahir a la nit.

Diu l'última pàgina de l'acord: "Semestralment es realitzarà una reunió de monitorització de l'acord. Es farà amb caràcter intensiu durant un cap de setmana, amb participació de tots els membres del consell executiu, els presidents i portaveus dels grups, i a més, dos participants que designin els partits", és a dir, un convidat d'ERC i un de Junts.

L'objectiu? Fer un seguiment de com s'estan desplegant els compromisos i els pactes. Així de detallat s'ha escrit a l'acord de govern.

Al govern valencià de coalició entre socialistes, Compromís i Podem ja fa temps que en fan d'aquesta mena de convivències per greixar relacions i prevenir conflictes.

Les convivències al País Valencià ja fa temps acullen aquest tipus de convivències entre membres de les coalicions

El pacte preveu 9 òrgans més de coordinació entre socis

N'hi diuen "espais d'interlocució constant, proactiva, compromesa i estable" per, textualment, "garantir l'estabilitat governamental, parlamentària i la lleialtat entre socis".

És a dir, que el nou govern ha desplegat un autèntic parc de bombers per apagar eventuals incendis i discrepàncies internes. A cadascun n'especifiquen els membres, la periodicitat amb què es reunirà, com decidiran i a quin altre òrgan ho elevarien en cas que no hi hagués consens.

Pere Aragonès i Jordi Sànchez, després d'anunciar el nou acord de govern de la Generalitat

Els òrgans són aquests:

  • un equip de coordinació parlamentària
  • un de coordinació governamental
  • un de coordinació de comunicació (que fins i tot preveu protocols de crisi de comunicació i que és l'únic que preveu votar per majoria si no hi ha consens)
  • un equip de seguiment de l'acord
  • un comitè de direcció política (serien els màxims responsables de cada partit per a una eventual revisió dels termes de l'acord)
  • grups de treball sectorial (que podrien incloure tècnics i assessors per a temes específics)

I encara 3 òrgans més:

  1. un de coordinació institucional, que formaran Aragonès i la vicepresidenta.
  2. una comissió parlamentària per fer l'avaluació continuada de la taula de diàleg.
  3. i segurament el més conegut, el que ha de ser el nou espai de coordinació, consens i direcció estratègica de l'independentisme (que també inclourà CUP, ANC i Òmnium).

estelades
Diada Nacional de Catalunya, 11 de setembre del 2018

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut