A la Xina hi ha milions de gossos viverrins en captivitat
Catalunya migdia

El gos viverrí podria ser a l'origen de la pandèmia de la covid

Se suma a la llista de sospitosos, on ja figuraven el ratpenat i el pangolí, malgrat que no es pot descartar que el virus sortís d'un laboratori

El ratpenat i el pangolí deixen de ser els sospitosos habituals de la pandèmia de la covid. Ara una nova investigació internacional apunta al gos viverrí (Nyctereutes procyonoides), una espècie de cànid asiàtic que s'assembla a l'os rentador, com el possible origen de la covid. Els científics van trobar que alguns investigadors havien pujat noves dades amb mostres positives de coronavirus d'aquest animal, recollides el gener del 2020 al mercat de Wuhan, a la Xina, a GISAID, un arxiu mundial on viròlegs d'arreu comparteixen en obert dades genètiques del virus de la grip i la covid.

L'esborratment de dades genètiques del coronavirus enfosqueix el debat sobre el seu origen
La pandèmia de la covid-19 s'hauria originat al mercat de la ciutat xinesa de Wuhan (Reuters/Aly Song)

L'experta en coronavirus Júlia Vergara-Alert, investigadora al Centre de Recerca en Sanitat Animal de l'IRTA, explica que l'origen animal del virus és una de les hipòtesis més probables, malgrat que no és l'única:

"Estem bastant convençuts que l'origen és animal, no el descartem. Coneixent la gran família dels coronavirus, aquest origen és molt més que probable."

El gos viverrí és una espècie autòctona de la Xina, el país productor líder d'aquest animal, que cria en granges per aprofitar-ne tant la carn com la pell.


El cànid asiàtic és asimptomàtic, però contagia

Les noves dades de mostres genètiques de gos viverrí infectades de SARS-CoV-2 se sumen a estudis previs experimentals que ja apuntaven en la mateixa línía.

A finals de l'any 2020, un equip alemany de l'Institut Friedrich-Loeffler va demostrar que el gos viverrí es contagia amb SARS-CoV-2 i n'és transmissor sense desenvolupar la malaltia. A més, el virus s'acumula a la cavitat nasal i això els converteix en transmissors molt eficaços.

El gos viverrí, similar a l'os rentador, està a la llista d'alerta de Catalunya
El gos viverrí, similar a l'os rentador, és ara un dels candidats a explicar l'origen de la pandèmia (663highland)

Malgrat que encara no s'hagi demostrat que el gos viverrí va desencadenar la pandèmia, Vergara-Alert creu que les dades el converteixen en un bon candidat, ja sigui com l'espècie que va provocar el salt del virus als humans o com a hoste intermediari:

"No podem demostrar 100% que aquest sigui l'hoste intermediari, però sí que l'assenyala com a possible hoste. Aquest salt que sempre es diu de ratpenats a un animal intermedi és cada vegada més creïble."

L'origen animal del virus continua sent una de les hipòtesis més probables, sobretot tenint en compte l'epicentre de la pandèmia: el mercat d'animals vius de Huanan, a la ciutat xinesa de Wuhan. El comerç il·legal d'animals hauria afavorit el salt del virus d'animals a persones.


Una altra hipòtesi: el virus es va escapar d'un laboratori

L'origen de la covid continua sent un misteri. Una altra de les hipòtesis de com es va originar la pandèmia és una fuita en un dels laboratoris de virologia de la zona de Wuhan, a la Xina.

"Hi ha la possiblitat, que no es descarta, que sigui una possible fuita dels laboratoris de la zona, sempre hi pot haver errades humanes."

El dilluns 20 de març els Estats Units van donar el vistiplau per desclassificar tota la informació sobre la covid-19 per trobar quin va ser l'origen del virus. El president Joe Biden creu que hi ha motius per creure que la pandèmia es va originar en un laboratori de l'Institut de Virologia de Wuhan, una teoria que no se sosté amb les proves que apunten a l'origen animal del virus.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut