El gasoducte Midcat d'Hostalric a la frontera podria estar acabat abans d'un any
Gasoducte "Nord Stream 1" de la ciutat alemanya de Lubmin
Catalunya migdia

El gasoducte Midcat podria estar acabat fins a la frontera d'aquí menys d'un any

La ministra Teresa Ribera recull el guant del canceller alemany, que proposa una infraestructura per subministrar gas a Europa des d'Espanya i Portugal, per evitar la dependència de Rússia

Albert Manyà / Elisa OmedesActualitzat

El projecte de gasoducte del Midcat, abandonat fa més de 10 anys, es dibuixa ara com una de les millors opcions per fer arribar gas al continent. Rússia, el principal subministrador d'Alemanya, és poc fiable i Europa necessita socis de més confiança.

Espanya fa costat a Alemanya

La proposta del canceller Olaf Scholz per construir un gasoducte a Portugal i Espanya que connecti amb França i Alemanya no ha caigut en el buit. El Ministeri per a la Transició Ecològica recupera el projecte del gasoducte Midcat i la seva titular, Teresa Ribera, li ha posat data en una entrevista a Televisió Espanyola:

"La interconnexió pels Pirineus catalans pot estar operativa d'aquí vuit o nou mesos del costat de la frontera sud. Per això és fonamental anar de la mà de França."

La ministra, però, creu que no té cap sentir fer aquesta inversió si el projecte no té continuïtat a França.
 

Catalunya ja fa temps que aposta pel Midcat

El govern català també ha expressat la seva conformitat amb el projecte. La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, recordava en un tuit que Catalunya és un pont mediterrani cap a Europa.

Alsina ha qualificat de miopia estratègica la paralització del Midcat i ha subratllat a Catalunya Ràdio el valor que tindria el gasoducte per al país.

"Aquesta infraestructura pot posicionar Catalunya i augmentar el valor geoenergètic de la terminal de gas liquat de Barcelona. I en el futur, quan s'evolucioni cap a l'hidrogen verd, constituiria una atracció per a les indústries vinculades a aquest combustible."

El gasoducte també permetria transportar hidrogen verd, un combustible que podria arribar a substituir els fòssils, generat a partir de l'electricitat procedent d'energies renovables.
 

El Midcat es va descartar per raons econòmiques

El gasoducte del Midcat, que rep el nom d'unir Midi-Pyrénées i Catalunya, es va desestimar l'any 2019, quan ja se n'havia construït un tram, perquè Espanya i França van considerar que sortia més a compte comprar el gas barat que oferia Rússia.

El gasoducte Midcat d'Hostalric a la frontera podria estar acabat abans d'un any
Europa busca alternatives al gas rus (Reuters Staff)

Per la banda catalana sud, el projecte es va quedar aturat a Hostalric, però en el tram fins a arribar a la frontera ja s'havien expropiat tots els terrenys, pagat les indemnitzacions corresponents i fets els informes mediambientals. Ara només s'hauria de construir una canonada soterrada per connectar-la amb la banda francesa.

El gasoducte Midcat d'Hostalric a la frontera podria estar acabat abans d'un any
L'any 2019 es va frenar el projecte del Midcat (CCMA)

França, en canvi, no va continuar la infraestructura. Faltarien construir uns 120 km de canonades entre la frontera i Carcassona, on hi ha una connexió que arriba a Lió, d'on es pot distribuir el gas a Alemanya.

Pendents del que digui França

Però bandejar un projecte a mig fer que oferia la possibilitat de diversificar el subministrament de gas va ser un error, a parer de Josep Maria Montagut, president de la Comissió d'Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya, que des de Catalunya Ràdio ha fet una reclamació:

"Que els francesos s'hi posin: volem interconnexions, necessitem interconnexions. A la pràctica tot depèn de la pressió que puguin fer Alemanya, Espanya i Portugal sobre el govern francès."

Quedaria per decidir qui paga el que queda per fer de la infraestructura. Espanya proposa que Brussel·les participés en el finançament del projecte.

El gasoducte Midcat d'Hostalric a la frontera podria estar acabat abans d'un any
França encara no s'ha pronunciat sobre la proposta del canceller alemany (Reuters/Lisi Niesner)

Amb el gasoducte es podria cobrir una part important de les necessitats energètiques alemanyes, recorda Montagut.

"La capacitat que podria dissenyar-se del Midcat juntament amb la planta de gasificació de Marsella proporcionaria el 25% de les necessitats de gas d'Alemanya, que no és poca cosa."

La proposta alemanya, de la qual formaria part el Midcat, consisteix en un gasoducte per transportar el combustible cap al centre i el nord d'Europa. El punt d'origen seria el port portuguès de Siles, a uns 160 km del sud de Lisboa, que rep els vaixells carregats amb gas natural liquat procedent, majoritàriament, dels Estats Units i Nigèria.

Portugal ja s'hi ha mostrat favorable. Espanya, també. Ara França té la paraula.

 

Anar al contingut