Javi Fernández, dibuixant de còmics de superherois, als estudis de Catalunya Ràdio
Javi Fernández, dibuixant de còmics de superherois, als estudis de Catalunya Ràdio
Catalunya nit

El dibuixant d'Olesa de Montserrat que conviu amb Superman, Batman i, ara, Spawn

Després de marxar de DC, on havia il·lustrat àlbums de la Lliga de la Justícia, Javier Fernández triomfa amb "Spawn rey", el tercer còmic més venut del segle XXI

Javi Fernández s'ha convertit en un dels dibuixants més reputats del món gràcies a l'èxit mundial de "Spawn rey". El primer volum, que es publica ara aquí de la mà de Planeta Cómic, recopila els sis primers números de la sèrie, però ell ja n'està dibuixant el número 22. Per tant, es tracta d'una sèrie que, ara per ara, segueix oberta.

El personatge de Spawn va néixer fa 40 anys i des d'aleshores ha tingut milions de seguidors als 120 països on s'ha editat. Però mai n'havia acumulat tants com ara. En part, gràcies als dibuixos de Fernández i també al guió del mateix Todd McFarlane, un mite en el món dels còmics, i de Sean Lewis.

Una vinyeta de 'Spawn rey', dibuixada per Javi Fernández
Una vinyeta de "Spawn rey" dibuixada per Javi Fernández (Planeta Cómic)

McFarlane va ser l'encarregat de reformular els còmics de Spiderman a finals dels anys 80 i principis dels 90. Aleshores va ser quan va crear Venom i el mateix Spawn. Aquesta sèrie se situa en una distopia no tan llunyana del nostre present, amb líders mundials populistes, les tecnologies dominant el món i una foscor que ho tapa tot.

Així són també els dissenys del dibuixant català, com ens ha explicat a Catalunya Ràdio.

"Jo faig servir molt materials: pinzells, mitges, draps... Cada un té una textura que li aporta una personalitat pròpia i m'ajuden a transmetre la imatge de brutícia que em caracteritza. El Manhattan dels 80, ple d'escombraries, fum, rates i foscor, defineix el meu estil."

'Spawn Rey', de Todd McFarlane, Javi Fernández i Sean Lewis
"Spawn rey", de Todd McFarlane, Javi Fernández i Sean Lewis (Planeta Cómic)

Fernández recorda com McFarlane es va posar en contacte amb ell. No hi donava crèdit.

"Gairebé al final del meu segon contracte amb DC vaig rebre un missatge per Instagram d'ell, però ni jo ni cap dels meus companys hi donava credibilitat. Al final, em vaig decidir a contestar-li pensant-me que aleshores es destaparia la broma o l'estafa, però va resultar que sí que era ell i que em volia per dibuixar de forma regular la nova sèrie de Spawn."

Per Fernández, dibuixar aquest superheroi que va vendre la seva ànima al diable després de ser assassinat per la CIA és tancar un cercle vital.

"Quan era nen ja m'encantava dibuixar. Però a casa meva no hi havia còmics, no sabia ni que existien. Aleshores, el meu germà em va regalar un número de "Spawn" i això em va fer decidir que em volia dedicar a dibuixar. Aquell "Spawn" va dotar de sentit a la meva afició de petit."

Tot i que ell treu importància a la seva habilitat.

"Els dibuixants de còmic professionals no som els que dibuixàvem millor de petits, sinó els que hem seguit dibuixant. De petits tots dibuixem, però hi ha un moment a la vida en què, si pots, has de triar entre apostar per un somni o pagar factures i anar a treballar a la fàbrica o a la construcció."

L'explosió a la llar d'infants amb què comença 'Spawn rey'
L'explosió a la llar d'infants amb què comença "Spawn rey" (Planeta Cómic)

Després de dibuixar Superman o Batman, ara espera seguir molts anys amb Spawn al costat de McFarlane, que ja li ha transmès que està més que satisfet amb la seva feina. I a ell ja li agraden aquests antiherois que tenen una part fosca molt important, més que no pas l'impol·lut Superman.

"A mi Batman m'encanta. En canvi, després d'haver dibuixat tota la Lliga de la Justícia, amb Superman és amb qui em trobo més incòmode, per allò de que no té llums i ombres."

Tot i que encara li queden molts números per dibuixar de "Spawn rey", té clar què li agradaria fer en el futur.

"A mi m'agradaria dibuixar una història de terror sureny nord-americà, aquelles imatges de les pel·lícules de terror dels 50 amb aquells pantans... O de l'estil Constantine."

Aquesta nova sèrie de Spawn, més terrorífica, salvatge i pròxima a les pel·lícules de David Fincher, com "Seven", és la més madura i completa d'aquest superheroi. I ho és en part gràcies a aquest dibuixant català, format a l'Escola Joso de Barcelona, que amb dedicació i voluntat s'ha convertit en una estrella de les vinyetes.

ARXIVAT A:
Còmic
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut