Controvertit homenatge de Barcelona a Juan Marsé i Carlos Ruiz Zafón
Queixes a les xarxes socials perquè l'Ajuntament no ret també homenatge a Josep Maria Benet i Jornet
Controvertit homenatge de Barcelona a Juan Marsé i Carlos Ruiz Zafón
El controvertit homenatge de Barcelona a Juan Marsé i Carlos Ruiz Zafón
Carlos Ruiz Zafón i Juan Marsé
Catalunya migdia

Controvertit homenatge de Barcelona a Juan Marsé i Carlos Ruiz Zafón

Queixes a les xarxes socials perquè l'Ajuntament no ret també homenatge a Josep Maria Benet i Jornet

Enllaç a altres textos de l'autor

Redactora d'Informatius de Catalunya Ràdio

@elisaomedes
Actualitzat
TEMA:
Ajuntament de Barcelona

Els tres autors barcelonins van morir l'any passat. Marsé, de 87 anys, i Ruiz Zafón, de 55, escrivien en castellà. Benet i Jornet, de 79 anys, en català. L'Ajuntament de Barcelona ha decidit fer un homenatge als autors d'"Últimas tardes con Teresa" i "L'ombra del vent", i de seguida ha saltat la polèmica a les xarxes socials. Per què no s'homenatja també el dramaturg?

Política i literatura

La proposta de fer un homenatge a Marsé i Zafón surt de C's, que reivindica els dos autors per contribuir a internacionalitzar la literatura en llengua castellana. La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l'Ajuntament de Barcelona recull la iniciativa i comença a negociar amb les famílies dels escriptors.

Ciutadans ja havia intentat abans que les institucions fessin un tribut als dos autors. Al desembre de l'any passat, el grup taronja va presentar una proposta a la Comissió de Cultura del Parlament, que no va prosperar. Esquera Republicana i Junts per Catalunya hi van votar en contra perquè van considerar que era una proposta partidista. Catalunya en Comú s'hi va abstenir i només el PSC va votar a favor de la iniciativa de Ciutadans. El PP i la CUPni tan sols eren a la votació.

La proposta arriba a l'Ajuntament i explota la polèmica

L'any 2020, Marsé i Zafón no van ser els únics autors vinculats amb Barcelona que van morir. També Luís Racionero, Lluís Serrahima i Víctor Nubla, per exemple. Però potser el més plorat va ser Josep Maria Benet i Jornet, el dramaturg que ja feia temps que vivia retirat de la vida pública, afectat per la malaltia d'Alzheimer.

Així que es feia públic l'homenatge a Marsé i Zafón, la filla de Benet i Jornet s'exclamava a Twitter:

A partir de llavors, les queixes per l'oblit de Benet i Jornet s'han multiplicat. Molts perfils anònims o poc coneguts, però també alguns de figures culturals rellevants. Com la queixa del director de la Sala Beckett, Toni Casares, que ha tingut la resposta immediata del tinent d'alcaldia de Cultura de Barcelona, Joan Subirats:

Criteri lingüístic o literari?

La polèmica té dos fronts: s'opta per Marsé i Ruiz Zafón, i no per Benet i Jornet per la llengua o pel gènere literari? Els primers escriuen novel·la en castellà; el segon, teatre en català.

La filla del dramaturg, Carlota Benet, ha fet un aclariment després del tuit inicial. Assegura que no és que Marsé i Zafón no es mereixin un homenatge, però precisa que cap tria és innocent i aquesta vol dir alguna cosa que no és bona per a la cultura catalana. Considera que titllar els dos homenatjats "d'autors catalans en llengua castellana" és una absurditat i acaba amb un exemple paral·lel:

Al meu pare mai se li farà un homenatge a la ciutat de Madrid com a autor espanyol en llengua catalana.

Finalment, des de l'Ajuntament s'ha volgut tancar la discussió assegurant que homanatjar Juan Marsé i Carlos Ruiz Zafon no és incompatible amb fer el mateix amb Josep Maria Benet i Jornet, però el responsable de Cultura, Joan Subirats, no ha volgut afegir cap més comentari després del tuit que ha fet com a resposta a Toni Casares.

ARXIVAT A:
LiteraturaAjuntament de Barcelona
Anar al contingut