El Brasil i l'Índia, sense oxigen ni sedants per tractar la Covid als hospitals
Els centres sanitaris de dos dels països més poblats del món estan col·lapsats per la pandèmia, que creix desmesuradament a l'Amèrica llatina i a Àsia
El Brasil i l'Índia, sense oxigen ni sedants per tractar la Covid als hospitals
Sense oxigen ni sedants per tractar la Covid als hospitals del Brasil i l'Índia
Enterrament a Sao Paulo d'una persona morta per Covid
Catalunya migdia

El Brasil i l'Índia, sense oxigen ni sedants per tractar la Covid als hospitals

Els centres sanitaris de dos dels països més poblats del món estan col·lapsats per la pandèmia, que creix desmesuradament a l'Amèrica llatina i a Àsia

Mireia Sala, Elisa OmedesActualitzat
TEMA:
Covid-19

Dos dels països més poblats del món, el Brasil i l'Índia, viuen el pitjor moment en la crisi del coronavirus. L'Amèrica Llatina i Àsia s'han convertit en els principals focus de la Covid i la pandèmia s'estén de manera alarmant. Els hospitals estan a prop del col·lapse, i els falta oxigen, sedants i material per intubar els pacients, que cada cop hi arriben més greus.

Falta de material mèdic al Brasil

El Brasil supera els 3.000 morts diaris de mitjana i els 72.000 infectats. Més de la meitat dels pacients d'UCI tenen menys de 40 anys i es comencen a veure casos molt greus en criatures. L'estat de Sâo Paulo, amb 46 milions d'habitants, el més poblat del país, és una de les zones més castigades per la Covid. La situació és límit als hospitals. El govern de l'estat ha alertat que no té prou medicaments ni material per intubar els pacients més greus i reclama al govern federal que li enviï urgentment kits d'intubació per poder-los atendre.

Sâo Paulo, amb més de 600 hospitals, és l'estat brasiler amb una infraestructura sanitària més ben dotada i per això les autoritats sanitàries creuen que, si el col·lapse s'acaba generalitzant, tot el país en patirà les conseqüències.

A la ciutat de Sâo Paulo, els serveis funeraris s'han vist obligats a treballar també de nit per poder enterrar tots els morts.

Sense oxigen ni sedants per tractar la Covid als hospitals del Brasil i l'Índia
Enterrament d'un mort per Covid a Rio de Janeiro (EFE)

A Rio de Janeiro la situació encara és pitjor. Als hospitals els falten sedants i han hagut d'intubar alguns pacients estant desperts. Així ho ha descrit una infermera de l'hospital Albert Schweitzer:

"Hi ha pacients desperts, sense sedants, intubats, amb les mans lligades al llit, que ens demanen que no els deixem morir."

 

L'augment dels casos de Covid i de la mortalitat s'atribueix a una nova variant, la P1, molt contagiosa i resistent a les vacunes, segons Rosana Ritchman, infectòloga de l'Institut Emilio Ribas del Brasil:

"És una variant amb una capacitat de transmissió molt elevada. La càrrega de virus és molt més alta, de manera que una persona en pot infectar moltes més."

La vacunació al Brasil és lenta per la dificultat d'obtenir totes les dosis necessàries. Només el 3% de la població, poc més de 6 milions de persones, han rebut les dues dosis de les vacunes que s'hi administren, l'AstraZeneca i la Coronavac.

La situació enfronta els governs d'alguns estats amb el govern federal. El president brasiler, Jair Bolsonaro, segueix negant-se a un confinament nacional per lluitar contra el coronavirus i aposta per salvar l'economia:

"Brasil ha de tornar a treballar. Algunes mesures adoptades pels estats han superat el que seria un estat de setge. Apel·lo a les autoritats perquè les revoquin i permetin que el poble torni a treballar."

L'augment d'infeccions també afecta els països amazònics veïns, com Colòmbia, Veneçuela, el Perú i Bolívia.

El Brasil és el país on ara mateix mor més gent per Covid, amb una tendència a l'alça. En el còmput global des del començament de la pandèmia, és el segon país amb més morts, un total de 360 mil, només superat pels Estats Units, i el tercer en nombre d'infectats, després dels Estats Units i l'Índia.

L'Índia es confina per contenir els contagis

L'Índia ha marcat un nou rècord d'infeccions per coronavirus. En només un dia, s'han registrat prop de 200 mil i ara hi ha 1,3 milions de persones malaltes. Des del començament de la pandèmia hi ha hagut prop de 14 milions de casos i més de 170 mil morts, unes xifres només superades pels Estats Units.

Sense oxigen ni sedants per tractar la Covid als hospitals del Brasil i l'Índia
Cremació de cadàvers per Covid a la ciutat índia de Mumbai (EFE)

A Delhi, la capital del país, s'ha decretat el confinament, seguint l'exempte de l'estat de Maharashtra, que ja n'està. L'estat on hi ha Bombai, la capital financera del país, té la quarta part dels casos de coronavirus de l'Índia. Els hospitals denuncien que no poden atendre tots els malalts que hi arriben. El metge d'un dels centres explica que els falten llits i oxigen:

"Abans fèiem servir oxigen líquid un o dos cops al dia per pacient, però ara en fem servir una unitat cada quatre hores. Els propers dos o tres dies seran molt difícils perquè el virus s'ha escampat i no tenim prou capacitat per donar respiració assistida a tots els pacients que en necessitaran."

Malgrat aquest augment de casos al país asiàtic, a la ciutat de Haridwar, al nord del país, se celebra el festival Kumbh Mela, una reunió multitudinària de pelegrins hindús que es reuneixen durant setmanes per banyar-se al Ganges, el seu riu sagrat, i netejar així els seus pecats.

Sense oxigen ni sedants per tractar la Covid als hospitals del Brasil i l'Índia
Celebració del Kumbh Mela al riu Ganges (EFE)

A l'Índia, cada dia s'inoculen més de 2 milions de vacunes, però només el 7% de la població n'ha rebut almenys una dosi.

També augmenten els casos en altres països asiàtics

La pandèmia ha crescut de manera alarmant durant les últimes hores a Àsia. És el continent on quantitativament la vacunació avança més de pressa, però també és el més poblat i, per tant, on el percentatge de persones immunitzades encara és molt baix.

A Tailàndia durant les últimes hores s'han declarat més de 1.500 contagis, l'augment més elevat des del principi de la pandèmia, i quart rècord d'aquesta setmana.

Sense oxigen ni sedants per tractar la Covid als hospitals del Brasil i l'Índia
Controls de confinament a Cambotja (EFE)

A Cambodja el govern ha decidit confinar la capital, Pnom Pehn, i la seva àrea metropolitana per contenir un brot que s'ha detectat. Fins al febrer aquest país havia tingut una de les incidències més baixes del món, però en dos mesos els casos s'han multiplicat per 10.

També baten rècord d'Infectats l'Iran, amb prop de 26 mil casos nous en un dia i 300 morts; el Pakistan, amb més de 4.500 casos i 135 morts, i Corea del Sud, amb més de 700 casos en el mateix període.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19BrasilConfinament Coronavirus

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut