El suïcidi és una de les primeres causes de mort en els joves d'entre 15 i 35 anys a Catalunya
El 061 Salut Respon ha engegat un servei telefònic especialitzat en la prevenció del suïcidi
Catalunya migdia

El 061 rep cada hora una trucada relacionada amb conductes suïcides

El servei telefònic de salut mental ha rebut unes 1.700 comunicacions des que a finals de juny es va posar en marxa

RedaccióActualitzat

El telèfon 061 Salut Respon rep cada hora una trucada relacionada amb conductes suïcides des que es va activar un servei telefònic especialitzat el 20 de juny.

Des de l'estiu, els especialistes d'infermeria, psicologia i psiquiatria del 061 han rebut unes 1.700 trucades de persones amb actituds suïcides, familiars o persones properes.

El president del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, Víctor Pérez, explica el perfil de persones que truquen a aquesta central de coordinació de salut mental, pionera a l'estat:

"Famílies i professors d'institut que truquen preocupats per un cas i volen consell, gent que té idees suïcides, i persones que truquen un cop ja han fet la temperatura de suïcidi o estan en una situació molt extrema."

Les trucades dels primers mesos han tingut una durada mitjana de 30 minuts i gairebé la meitat s'han fet en horari nocturn per a dones. El número 061, que atén trucades les 24 hores els 365 dies de l'any, és el mateix que ja ofereix atenció sanitària telefònica amb consells i informació sobre salut.

Ara, tres mesos després d'engegar el servei telefònic especialitzat en salut mental, el Departament de Salut posa en marxa una campanya per donar a conèixer el telèfon d'atenció immediata a la conducta suïcida.

Missatges directes per esvair el tabú

"Sense mi estaríeu millor", "el que em passa no té solució" i "viure ja no em fa il·lusió" són algunes de les frases que Salut ha escollit per sensibilitzar sobre aquesta problemàtica i prevenir els suïcidis.

El missatge principal de la campanya "061: Una veu contra el suicidi" és:

"El suïcidi s'evita parlant-ne. Si tens pensaments suïcides o coneixes a algú en situació de risc, truca al telèfon d'atenció sanitària 061."

Totes aquestes frases es podran veure als carrers, els transports públics i els mitjans de comunicació per fer present el suïcidi a la societat i que se'n parli. La conselleria vol que la persona que estigui pensant a acabar amb la seva vida senti validat el seu patiment i demani ajuda al 061.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en la presentació de la campanya per la prevenció del suïcidi (Departament de Salut)

Les dones són qui més episodis de conducta suïcida ha protagonitzat en els últims anys, sobretot les més joves d'entre 12 i 20 anys.

Tot i això, 3 de cada 4 persones que s'acaben traient la vida voluntàriament són homes. A Catalunya, cada any més de 500 persones se suïciden, una xifra de mortalitat superior a la dels accidents de trànsit.

La salut mental, una de les prioritats del govern

El Departament de Salut vol reduir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d'un 15% l'any 2030, tal i com recull el pla de salut de Catalunya i el de prevenció de suïcidi per als anys 2021-2025.

El suïcidi és la primera causa de mortalitat en dones d'entre 15 i 34 anys i en homes de 15 a 44 anys.

El suïcidi és la principal causa de mort no natural entre els joves de 15 a 29 anys (piqsels)

Pel que fa als joves de 15 a 29 anys, el suïcidi és la causa principal de mort no natural i la segona causa de mort. En aquesta franja d'edat, es registren 2,39 morts per cada 100.000 habitants.

A més, el suïcidi també té un component social important. Tot i que la problemàtica afecta persones de tots els nivells socioeconòmics, la taxa és més alta en les persones en condicions més desfavorables, amb més predomini en les dones.

Anar al contingut