Fets o fakes

El 012 i el 010 no atenen trucades per dubtes sobre el coronavirus

El 061 és l'únic número oficial per a dubtes relacionats amb la salut i el coronavirus i el 112 és el telèfon que hem de fer servir en cas d'emergències

Montse Camps / Carlos BaraibarActualitzat

El 061 fa dies que està col·lapsat. En un dia normal, el telèfon de la conselleria de Salut rep entre 6.000 i 9.000 trucades, però la crisi del coronavirus ha triplicat les consultes fins arribar a les 18.000. Corre per WhatsApp que la Generalitat ha habilitat dos números més de serveis, el 012 i el 010, per respondre a dubtes i descongestionar el 061 i el 112. Aquesta informació és falsa.

Els dos números existeixen, però no han modificat el seu funcionament habitual. Segons Protecció Civil, el 012 s'ha de fer servir per a consultes generals, com, per exemple, quin centre d'atenció primària ens correspon o com fer els tràmits per sol·licitar una prestació social. En cap cas dubtes sobre la nostra salut.

Pel que fa al 010, segons l'Ajuntament de Barcelona, està preparat per respondre a qüestions a nivell de la ciutat i sobre els serveis essencials decretats pel govern espanyol. Aquest número no serveix per resoldre consultes mèdiques, i menys encara dubtes sobre el coronavirus.

El 061 és l'únic número al qual ens hem d'adreçar si ens trobem malament o presentem símptomes associats amb la Covid-19. Si els símptomes són lleus, les autoritats sanitàries recomanen fer primer un test online publicat per la Conselleria de Salut.

El 112 només s'ha de marcar en casos d'emergències quan cal la presència immediata de policia, Sistema d'Emergències Mèdiques, bombers o Protecció Civil. En els darrers 4 dies, més del 50% de les consultes són sobre coronavirus. Això està tensionant el servei fins al punt que emergències reals como ictus, accidents o robatoris han d'esperar més del que seria desitjable.

La Generalitat recomana un ús responsable d'aquests números per poder atendre les urgències i recorda que a la seva pàgina web hi ha la informació essencial sobre el coronavirus.

Pot seguir l'última hora a Twitter amb el hashtag #CoronavirusCatRàdio, al nostre canal de Telegram i les 24 hores a Catalunya Ràdio i Catalunya Informació.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut