Mantindrà Trump el suport de les dones de les àrees residencials?
Visitem l'estat de Virgínia per parlar amb les dones sobre la gestió del president
Mantindrà Trump el suport de les dones de les àrees residencials?
Catalunya migdia

Mantindrà Trump el suport de les dones de les àrees residencials?

Visitem l'estat de Virgínia per parlar amb les dones sobre la gestió del president

TEMA:
Trump
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El president dels Estats Units fa mesos que llança missatges dirigits a les dones de les zones residencials dels EUA, advertint-los del perill que el "caos i l'anarquia" s'instal·lin als seus barris si els demòcrates guanyen les eleccions. És una idea que remet a uns Estats Units del passat, on molts hi veuen fins i tot un rerefons racista. Però què en pensen les protagonistes? En el primer capítol de la sèrie de reportatges "Ruta a la Casa Blanca", hem anat a una zona residencial de l'estat de Virgínia per copsar-ho.

La revolta de les dones progressistes dels Estats Units contra l'elecció de Donald Trump va començar el dia després de la seva investidura, quan una massiva manifestació feminista va omplir els carrers de Washington. La inesperada victòria del magnat nord-americà, amb el suport del 47% de les dones blanques d'arreu del país, va deixar en estat de xoc l'altra meitat, que no se'n sabia avenir, de la derrota de Hillary Clinton, tal com ens reconeixia Becky Conner, una votant demòcrata de Virgínia: 

"Ningú votarà per aquest tipus. Qui és capaç de votar per aquest boig com a president del nostre país?" Estava en estat de xoc i per suposat no vaig dormir. I... aleshores és quan em vaig adonar que no havia fet prou. Hauria d'haver fet més.

Becky Conner és una enginyera de 45 anys i mare de tres fills que viu en una zona residencial de Virgínia. És l'exemple de la dona blanca amb estudis que s'ha involucrat en la política local com a reacció a la victòria de Donald Trump. Al comtat de Chesterfield, on ella viu, els demòcrates van guanyar les eleccions parlamentàries del 2018 i ara espera que la tendència es confirmi el 3 de novembre. La seva amiga Christie Glass, de 36 anys, explica que la divisió entre veïns és profunda i pràcticament no hi ha diàleg amb els qui sap que voten per Trump:

A no em desagraden en absolut els republicans. A mi em desagraden els qui donen suport a Trump. Hi he tallat qualsevol vincle. No em vull arriscar que t'acostis als meus fills i els diguis alguna cosa racista. Per tant, jo no faig una divisió entre republicans i demòcrates, sinó entre els incondicionals de Trump i les persones raonables.

Però el missatge de llei i ordre i de recuperació del vell somni americà del president segueix funcionant per a moltes dones, que veuen Joe Biden com un home dèbil en mans de radicals d'extrema esquerra. Raven Lee és una dona blanca retirada, de 49 anys, que votarà sense dubtar-ho per Donald Trump.

Estic molt preocupada, no tant per en Joe, sinó per tots els qui té al voltant. Crec que en Joe no hi és tot, i em preocupa que el col·loquin allà i sigui només una boca que parla o que de seguida que sigui elegit facin el canvi i la presidenta no sigui ni tan sols la Kamala, sinó la portaveu de la cambra, Nancy Pelosi.

Una dona nord-americana crida al vot
(Europa Press)

La seva veïna Eliza Bell, una dona negra de 42 anys que treballa en una empresa de màrqueting, es defineix com una patriota. Veu Donald Trump com l'únic líder capaç d'aturar la destrucció del somni americà:

No vull "statu quo", vull canvis reals. Tinc més por d'una pretesa pau i de tornar a l'"statu quo" que d'una possible guerra civil derivada d'una victòria de Donald Trump. No vull veure morts, però m'he convertit en una patriota i defenso la llibertat, no només aquí sinó arreu del mon, i estic disposada a agafar aquest camí.

La polarització entre les dues bandes és tan profunda que totes coincideixen a fer servir la paraula "por" diverses vegades. Becky Conner tem la possible reacció de Trump si perd les eleccions:

Hi ha molta por. A mi m'amoïna cada nit la idea que si Trump perd, es pot presentar una guerra davant nostre, perquè ell no deixarà el poder. I això m'espanta molt. Hi ha molta divisió fonamentada en la por i també en la tradició, en què la gent segueix fent les coses com sempre les ha fetes, sense pensar-hi.

Els experts comparen el transvasament del vot de les dones dels republicans cap als demòcrates al viatge invers que el sud del país va fer a finals dels anys 60. Un canvi de tendència històric que fins ara confirmen totes les enquestes i que podria ser decisiu per assegurar la victòria de Joe Biden.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Trump Estats Units

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut