D'on surt la xifra de 3.000 represaliats de què molts líders independentistes parlen?
L'expresident de la Generalitat José Montilla ha posat en dubte l'existència de 3.000 represaliats per la seva actuació durant el procés
D'on surt la xifra de 3.000 represaliats de què molts líders independentistes parlen?
D'on surt la xifra de 3.000 represaliats de la qual molts líders independentistes parlen?
Òmnium Cultural va parlar per primer cop dels 3.000 represaliats
Catalunya migdia

D'on surt la xifra de 3.000 represaliats de què molts líders independentistes parlen?

L'expresident de la Generalitat José Montilla ha posat en dubte l'existència de 3.000 represaliats per la seva actuació durant el procés

Actualitzat

En els darrers mesos s'ha instal·lat en el discurs públic una xifra que han fet servir alguns líders independentistes segons la qual a Catalunya hi ha més de 3.000 represaliats per accions relacionades amb l'1 d'octubre o, en general, amb el "procés independentista".

Aquest dilluns, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", l'expresident de la Generalitat José Montilla posava en dubte que aquesta xifra sigui real:

"El que em preocupa a mi és la gent que és a la presó. Jo no em crec això dels 3.000 represaliats. A tots ens han represaliat en la vida, en algun moment."

D'on surt aquesta dada i qui es compta com a represaliats?

El primer recompte de "represaliats" el va fer públic Òmnium Cultural la Diada del 2020 amb una representació al passeig Lluís Companys de Barcelona, on va deixar 2.850 cadires buides, cadascuna amb el nom d'un represaliat escrit.

En els mesos posteriors, la xifra genèrica se situava en 3.000, i a hores d'ara es parla sovint dels "més de 3.000 represaliats".

Com que és Òmnium Cultural va posar en circulació aquesta xifra, cal veure qui considera aquesta organització com a represaliat i d'on surt el recompte general. Segons Òmnium, aquesta és la llista dels represaliats:

 • 44 condemnats
 • 6 exiliats
 • 1.083 persones ateses sanitàriament de l'1 al 4 d'octubre del 2017
 • 332 ferits durant les protestes postsentència
 • 25 ferits convocatòria Tsunami pel Barça-Madrid
 • 70 periodistes ferits
 • 56 investigats Tribunal de Comptes
 • 31 alts càrrecs de la Generalitat investigats pel referèndum
 • 18 investigats per webs tancades
 • 24 bombers investigats
 • 18 docents investigats (arxivades totes)
 • 712 alcaldes que Fiscalia demana investigar per donar suport al referèndum. S'obre causa contra 78 i d'aquestes n'arxiva 65. Actualment en queden 12 obertes (1 condemna).
 • Més de 1.000 investigats (diversos talls arreu del país, la Jonquera, Consell de Ministres, Operació Judes, Volhof, protestes aniversari 1-O, protestes postsentència, aeroport del Prat, trasllat presos a Madrid, vaga general, protestes TSJC, etc.)

Aquest recompte dona com a resultat més de 3.400 persones, per bé que en la llista hi ha consideracions genèriques com ara "més de 1.000 investigats" que fan impossible fer un recompte més exhaustiu.

Processats que són al govern

Tot i ser a les portes de la concessió dels indults als membres del govern Puigdemont condemnats i als Jordis, al govern de la Generalitat encara hi ha diversos alts càrrecs investigats o processats per la seva actuació principalment durant l'organització del referèndum.

 

Anar al contingut