Dispositiu especial per a un Sant Joan postpandèmic
Sant Joan es recupera després de la covid (Unsplash / Marko Horvat)
Catalunya migdia

Dispositiu sense precedents per un Sant Joan en alerta màxima

Aquesta revetlla coincideix amb un cap de setmana llarg i, com reconeixen les autoritats, amb moltes ganes de festa després de dos anys de restriccions sanitàries per la crisi de la covid

RedaccióActualitzat

El Departament d'Interior ha preparat el dispositiu més gran desplegat mai a Catalunya per aquestes dates, reforçant tots els equips d'emergències: Bombers, Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, Protecció Civil i 112.
 

Més de 2.000 agents policials

Els Mossos d'Esquadra han preparat un pla per assegurar una revetlla segura. La primera fase d'aquest dispositiu va començar divendres, dia 17, i es mantindrà fins dijous, 23, a les 10 del vespre. Se centra a controlar la mobilitat i el respecte a la normativa pel que fa al transport i la compravenda de productes pirotècnics, i els preparatius de festes populars.

La segona fase comença el 23 a les 10 del vespre i durarà fins a les 10 del matí de l'endemà. Hi participaran prop de 2.400 efectius dels Mossos d'Esquadra per garantir la seguretat de les persones i l'ordre públic

Dispositiu especial per a un Sant Joan postpandèmic
Els ajuntaments poden restringir l'ús de petards (ACN / Albert Segura)

Aquest any també es reforçarà la vigilància per evitar agressions sexuals, amb punts liles, en coordinació amb les policies locals, per habilitar espais segurs a les revetlles i els transports públics. I com a novetat, s'incorpora la policia marítima encarregada de vigilar les platges i la seguretat de persones i embarcacions.
 

Alerta amb la pirotècnia

Tradicionalment, la nit de Sant Joan és la que dona més feina als bombers. Aquest any hi haurà 160 agents més del que és habitual en qualsevol altra nit, reforçats amb nous auxiliars forestals i el cos d'Agents Rurals. També es reforça el personal del servei del 112.

Dispositiu especial per a un Sant Joan postpandèmic
Prohibits els focs artificials i les fogueres a menys de 500 m d'un bosc (ACN / Gemma Tubert)

El risc d'incendi ha baixat respecte al de fa uns dies i però es mantenen les restriccions habituals relacionades amb les fogueres i la pirotècnia.

Les fogueres estan permeses a més de 500 metres de zones forestals, només si ho autoritza l'Ajuntament. A menor distància estan prohibides, igual que els petards, els focs artificials i els correfocs. Els ajuntaments, a més, poden prohibir aquestes activitats a tot el municipi o a una part.

Aquest any també es prohibeix totalment l'ús de fanalets voladors, que es consideren molt perillosos per la facilitat de provocar incendis.
 

Prop de mig milió de vehicles a la carretera

Entre dijous 23 a les 3 de la tarda i l'endemà a la mateixa hora, es calcula que uns 450.000 vehicles sortiran de l'àrea metropolitana de Barcelona, i s'hi ha de sumar tots els desplaçaments per arribar a les revetlles, sobretot dijous al vespre. Les principals destinacions seran els pobles de costa.

Els problemes de trànsit es concentraran entre dijous a la tarda i divendres al matí en l'operació sortida, i diumenge a la tarda en la tornada.

El Servei Català de Trànsit ha mobilitzat més de mil agents, amb controls d'alcoholèmia, drogues i velocitat, des de terra i aire, i hi haurà mesures especials.

El dia de l'operació sortida es col·locaran grues a l'AP-7, on abans hi havia els peatges de la Roca del Vallès i Martorell, per poder retirar els vehicles avariats o accidentats més ràpidament.

Tant a l'operació sortida com a la tornada, els vehicles pesants tindran algunes limitacions. Segons el dia i el tram de diferents carreteres, els camions hauran de circular obligatòriament pel carril de la dreta, a no més de 80 km/h, i tindran prohibit avançar.

Durant l'operació tornada s'habilitaran més de 100 km de carrils addicionals a diferents vies per augmentar-ne la capacitat i evitar embussos.

 

Anar al contingut