Dilluns, tothom a classe
Passat Nadal, torna l'escola el dia previst
Catalunya migdia

Dilluns, tothom a classe

Els experts consideren que els beneficis superen els riscos, i remarquen que les escoles són segures

Caterina Karmany / Purificació Barceló / Sara CañeteActualitzat

El govern espanyol i totes les comunitats autònomes han acordat que la presencialitat a les aules és la millor opció. Dilluns que ve tornarà a obrir l'escola a tots els nivells educatius, encara que el moment coincideixi amb l'ascens de la pandèmia per l'òmicron. Era el que demanaven les famílies i els experts. En canvi, els sindicats de l'ensenyament auguren un retorn a les aules caòtic i reclamen més mesures de seguretat.

El curs es reprendrà el dia previst

A la reunió conjunta del Consell Interterritorial de Salut, la Conferència Sectorial d'Educació i la Conferència General de Política Universitària, amb la participació dels ministres i els consellers del ram, hi ha hagut una gran coincidència: dilluns tothom ha de tornar a l'escola. Així ho ha expressat la ministra de Sanitat, Carolina Darias:

"La presencialitat a les aules és una prioritat absoluta, que ha estat compartida per unanimitat per tots els membres de les tres conferències."

A la reunió també s'ha acordat mantenir de moment les quarantenes escolars, amb el compromís d'analitzar-ho més a fons.

La quarantena dels alumnes, a debat

Els experts no són partidaris de mantenir les quarantenes dels infants quan hi hagi un cas positiu a l'escola. Asseguren que, en aquests moments, els centres educatius són els entorns més segurs per a la canalla.

La presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, que treballa a l'atenció primària, confirma que el que estan veient els pediatres és que els infants s'encomanen bàsicament dins de la família, són els últims que es contagien i, per tant, no constitueixen un focus d'infecció. A més, els seus símptomes són lleus, com els d'un constipat.

Dilluns, tothom a classe
Els pediatres creuen que no cal fer quarantena (ACN / Eloi Tost)

Per això, Gatell ha dit a Catalunya Ràdio que els pediatres són partidaris d'eliminar les quarantenes i controlar quan hi hagi un positiu.

"En aquests casos, creiem que han de seguir anant a l'escola, amb totes les precaucions que calgui, amb la possibilitat de fer dos o tres testos ràpids dins del centre per detectar si el nen és positiu, durant tota la setmana que se suposa que hauria d'estar confinat a casa seva."

El cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, Manuel Cervantes, comparteix aquesta opinió sobre la necessitat d'eliminar les quarantenes, segons ha explicat a Catalunya Ràdio:

"Què farem si tanquem les escoles? Deixarem els nens amb els avis grans? Perquè, és clar, els pares han de treballar, la vida segueix. Aquesta seria la pitjor combinació possible."

Gatell insisteix:

"El millor escenari, el més segur, és l'escola, que hauria de potenciar més les activitats a l'aire lliure i mantenir de manera estricta l'ús de les mascaretes."

Cervantes, per la seva banda, es demana si no és el moment de plantejar que no passa res si els nens s'infecten, perquè no desenvolupen una malaltia greu i no són un grup vulnerable.

Cal no oblidar la salut mental de la canalla

Els representats de les famílies, partidaris de tornar a l'escola quan toca, posen l'accent en la salut mental de nens i nenes. Belén Tascón, presidenta de l'aFFaC, Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya, recorda a Catalunya Ràdio que la presencialitat és clau per a la conciliació familiar, però també per a la salut mental i emocional d'infants i joves.

"També sabem que els nens i els adolescents estan molt millor a l'escola, relacionant-se amb els companys, socialitzant-se i aprenent, que no pas a casa. I això també afecta la seva salut emocional."

Tot i això, les famílies retreuen al Departament d'Educació que no hagi reforçat les mesures de seguretat i que es torni a l'aula exactament en les mateixes condicions en què es va tancar per les vacances de Nadal.

La discrepància dels sindicats

La veu discordant és la dels sindicats del ram, que auguren un retorn a les aules caòtic. Retreuen al departament que en plena sisena onada i amb l'esclat de contagis de la variant òmicron no hagi pres noves mesures que garanteixin la seguretat als centres.

Dilluns, tothom a classe
Els sindicats reclamen més mesures de protecció contra la covid (ACN / Salvador Miret)

Una d'aquestes veus és la de Iolanda Segura, portaveu de la USTEC, el sindicat majoritari:

"Si obrim les escoles aquest dilluns, tal com estan les coses, sense prendre cap mesura, allò serà un polvorí. Hem fet restriccions de trobades familiars de màxim deu persones, intentant mantenir distanciament, que si mascaretes, que si no sé què... i resulta que a les escoles no: a les escoles hi poden estar 25 o 30 alumnes sense cap problema."

Els sindicats també insisteixen en la necessitat d'aplicar noves mesures, com ara la ventilació mecànica, una demanda en què coincideixen els experts.

Anar al contingut