
"Demà, i demà, i demà": el fenomen literari que atrapa a tothom
Gabrielle Zevin ha escrit una història d'amistat i superació que ha robat el cor als llibreters, que se n'han fet ressò a les xarxes socials
El fenomen literari del moment té un nom: "Demà, i demà, i demà", de la nord-americana Gabrielle Zevin. Ho constaten els llibreters, que el situen com el gran llibre que tothom ha de llegir i que ha creat una gran expectació quan fa molt pocs dies que ha sortit a la venda.
La novel·la se situa als Estats Units i parla de dos amics, en Sam i la Sadie, que comparteixen l'afició pels videojocs. Es coneixen des que eren petits i van creixent junts. El que era una afició, però, s'acaba convertint en una feina perquè tots dos acaben creant un videojoc que és un gran èxit, l'Ichigo.
Però no us confongueu: no és una història només de videojocs. És sobretot una història d'amor, amistat, identitat i superació. Tracta temes amb els quals tothom es pot sentir identificat i aquesta és la clau del seu èxit, segons Anna Arranz, llibretera de Casa Usher, a Barcelona:
"Soc una negada pels videojocs i no m'interessen gens. Però és que al llibre hi ha moltes mes referències. Per exemple la literatura: el títol ve d'un fragment de "Macbeth" de Shakespeare. També hi ha referències al món de l'art. O a la mitologia.
Tot plegat per parlar de la idea que et pots crear un món a través de la imaginació on poder-te refugiar i escapar-te de la vida real que no t'agrada."

El llibre, considerat el millor llibre de l'any per la revista Time, el publica l'editorial Periscopi en català i ADN en castellà. Els de Periscopi el van llegir per primera vegada fa dos anys i el seu editor, Aniol Rafel, tenia clar que agradaria a tot tipus de públic, no només als aficionats als videojocs:
"D'una banda per la manera com està escrit. Pels personatges. És un llibre molt addictiu i té moltes capes. Però a més a més, com a lector, et quedes amb la lectura molt temps després.
La combinació de tots aquests factors explica una mica que s'estigui produint aquest fenomen que ja imaginàvem que podia passar i estem contents que, efectivament, sigui així."

Màrqueting o qualitat?
En pocs dies el títol "Demà, i demà, i demà" s'ha reproduït a les xarxes. Escriptors com Marta Orriols o Albert Forns i llibreries com Foster & Wallace de Vic, La Gralla de Granollers, Pebre Negre de Barcelona o VadLlibres de Ciutadella n'han parlat a Twitter o Instagram.
També Júlia Albesa, de La Irreal de Tortosa, que admet que aquest ressò va fer que comencés a llegir el llibre amb recel:
"És un llibre que mai hauria imaginat que començaria a llegir perquè no crec en el màrqueting ni en el boom de recomanacions que hi havia a Twitter i a tot arreu. Vaig pensar que podia ser un bluf. Però des de la primera pàgina em va meravellar. Tenien raó."
Aniol Rafel també ho defensa: aquesta expectació no és producte de màrqueting, sinó que és un llibre excepcional:
"No en parlen comptes anònims. La gent veu que la recomanació la fan persones de les quals es poden refiar, llibreters, lectors o periodistes amb noms i cognoms. Quan el missatge arriba des de diferents bandes, s'amplifica i s'acaba creant aquest reclam a les xarxes."
Gabrielle Zevin, de 45 anys, es va donar a conèixer internacionalment fa 9 anys amb el supervendes "Las mil y una historias de A. J. Fikry", publicat en castellà per Lumen, que va debutar a la llista de més venuts del New York Times i va arribar al número 1 a la llista nacional de més venuts indie.
També se'n va fer una adaptació al cinema amb Kunal Nayyar, l'actor de "Big bang theory", com a protagonista.
- ARXIVAT A:
- Literatura