"Divendres", compromès en la lluita contra el tabaquisme
El nou fàrmac es finança des de l'1 de febrer del 2023
Catalunya migdia

Deixar de fumar en 25 dies: Salut pagarà un tractament per aconseguir-ho

El Todacitan només es receptarà un cop a l'any per pacient i sempre que siguin fumadors amb un alt nivell de dependència del tabac

Actualitzat

El juliol del 2021 la Seguretat Social va deixar de finançar el Champix i l'octubre de l'any passat també va retirar del catàleg el Zyntabac. Eren els dos únics tractaments que hi havia per deixar de fumar i que el metge podia receptar als fumadors que ho volien deixar. Durant tres mesos, la Seguretat Social no ha tingut cap tractament subvencionat per fer front al tabaquisme, però des de l'1 de febrer ha incorporat el Todacitan. Josep Maria Suelves, cap del Servei de Prevenció i Control del Tabaquisme, explica que el tractament pot arribar a triplicar les xifres d'èxit.

"Hi ha altres factors, com per exemple la motivació per deixar de fumar, però els estudis mostren que la utilització d'aquest fàrmac triplica les probabilitats d'èxit d'una persona que comença un tractament per deixar de fumar."

Aquest nou fàrmac està indicat per a persones adultes que volen rebre un tractament contra el tabaquisme o contra l'ansietat que els produeix la nicotina. Gairebé no té efectes secundaris, segons els experts, i és més curt en el temps que altres fàrmacs.

tabac
Els qui vulguin accedir al medicament han d'estar inclosos en un programa de suport contra el tabaquisme

El tractament passa per prendre una pastilla cada dues hores els primers tres dies, un període en què encara es pot fumar. Del quart al dotzè dia, una pastilla cada dues hores i mitja, i a partir d'aquí ja s'ha d'haver deixat el tabac. La dosi es va reduint fins a l'últim dia de tractament.

Per poder optar al tractament els pacients han d'estar inclosos en un programa de suport contra el tabaquisme. A més, també han de mostrar la voluntat de deixar el tabac, i assegurar que ho han intentat com a mínim una vegada en l'últim any.

El tractament només es prescriurà als pacients amb un alt nivell de dependència o que fumin més de 10 cigarretes al dia. Segons la fitxa tècnica de la Seguretat Social, només es finançarà un intent cada any per pacient i es prescriurà per recepta electrònica.

 

ARXIVAT A:
SalutTabac
Anar al contingut