Actuació de la Policia Nacional a Alcarràs l'1 d'Octubre
Actuació de la Policia Nacional a Alcarràs l'1 d'Octubre
Catalunya migdia

Defensa intenta esborrar de la Viquipèdia els fets de l'1-O a Alcarràs

Enxampen un treballador del Ministeri eliminant la menció a les càrregues policials i escrivint que es va fer un "referèndum il·legal"

Jordi BraconsActualitzat

Dues hores després que la pel·lícula "Alcarràs" fos l'escollida per continuar la cursa dels Oscars, una persona al darrere d'un ordinador propietat del Ministeri de Defensa va modificar l'entrada del municipi a la Viquipèdia.

Ho va fer concretament en l'apartat on s'explicava com va viure el municipi la votació del dia 1 d'octubre del 2017. Fins aleshores, s'explicava que hi havia hagut una votació i el resultat que en va sortir, i s'especificava que "hi va haver càrregues policials" dels agents espanyols "contra els ciutadans per evitar-ne la realització".

L'usuari va decidir eliminar tota aquesta informació per únicament deixar dit que es va fer un "referèndum il·legal". Així ho recollia via Twitter l'expert en tecnologia, Josep Maria Ganyet.

L'especialista en telecomunicacions i col·laborador de Catalunya Ràdio, Albert Cuesta, valorava al "Catalunya Nit" de Catalunya Ràdio què hauria portat aquest treballador/a del Ministeri a fer aquestes modificacions.

"Segurament aquesta persona no sabia ni on era Alcarràs fins a la nominació, i no ha pogut resistir que la Viquipèdia expliqui d'aquesta manera al món un fet històric com el del referèndum del 2017."

Els actors d''Alcarràs', amb veïns d'aquest població del Segrià i de pobles propers, en la festa per celebrar que el film representarà Espanya als Oscars
Actors d''Alcarràs', amb veïns del poble, a la festa per celebrar que el film intentarà anar als Oscars

Cuesta explica que és molt senzill fer modificacions a les entrades del portal Viquipèdia, però que des de fa uns anys aquest ha reforçat la vigilància als canvis que es fan, sobretot en els articles més sensibles.

"La llibertat per fer canvis a la Viquipèdia facilita els intents de manipulació, però des de fa un temps que la companyia Viquimèdia és cada vegada millor en la detecció d'intents de manipulació. Així eviten la guerra d'edicions en les entrades políticament més sensibles."

La modificació es va fer poc després de les dues del migdia a l'entrada d'Alcarràs en la versió catalana. En la castellana, fins ara no es fa referència al referèndum.

Els canvis només van durar dues hores, quan es va restablir l'escrit anterior. De moment, el Ministeri de Defensa no ha fet cap comentari al respecte. 

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut