Bidons decomissats al port de Barcelona que contenen catinona (Guàrdia Civil)
Catalunya migdia

Decomissen a Barcelona una xifra rècord de catinona, la nova droga que triomfa a Europa

La Guàrdia Civil intervé al port 3,2 tones d'aquesta substància amb efectes similars a la cocaïna i l'èxtasi

Actualitzat

La catinona, coneguda també com a KHAT, és un estimulant que procedeix d'un arbust subsaharià i es consumeix habitualment mastegada o en forma de te a països com ara el Iemen.

A Barcelona ha arribat en bidons ja sintetitzada. En total són 3,2 tones intervingudes, la quantitat més gran decomissada a Europa d'aquesta substància. La droga tenia un valor de 61 milions d'euros.

Francisco Botana és portaveu de la Guàrdia Civil:

"Fins ara interveníem a l'aeroport del Prat algunes plantes. En aquesta operació la substància ja venia processada des de l'Índia, on les fulles es van convertir en pols i cristalls."

Bidons decomissats al port de Barcelona que contenen catinona (Guàrdia Civil)

Quins efectes té?

És un estimulant que es detecta per primera vegada a Catalunya ja sintetitzada l'any 2008. Des de del programa Energy Control de l'Associació ABD, la doctora en farmàcia Mireia Ventura apunta que aquesta droga té un efecte excitant i que es consumeix habitualment en un context lúdic i combinada amb altres drogues.

"Els efectes són semblants als de l'èxtasi o la cocaïna, depenent de la substància que sigui, perquè la família de les catinones és molt gran."

Als bidons del port s'han trobat tres formulacions diferents: la 3-MMC i la 3-CMC, que totes dues es consumeixen per via oral i amb efectes semblants a l'èxtasi, i l'Alfa-PHIP, que s'acostuma a fumar i amb efectes semblants a la cocaïna.

David López (FECASARM): 'S'ha demostrat que l'oci nocturn no és el culpable dels contagis'
L'oci nocturn, tot i no ser l'únic, és un dels contextos on es consumeix catinona

Desconeguda a Catalunya

Segons Energy Control, el consum a Catalunya és totalment residual. Per tant, des de la Guàrdia Civil creuen que la droga que han decomissat era per portar a l'estranger, on sí que hi ha demanda.

La investigació ha permès detectar una organització criminal internacional que s'amagava darrere d'un entramat empresarial molt complex.

Bidons decomissats al port de Barcelona que contenen catinona (Guàrdia Civil)

De moment, la policia ha detingut un home de nacionalitat espanyola, que segons l'agència EFE seria l'excònsol general honorari de Finlàndia a Barcelona.

L'operació continua oberta a Catalunya i a diversos països europeus, on es busca la resta d'integrants del grup.

ARXIVAT A:
Drogues
Anar al contingut