CureVac, la cinquena vacuna anti-Covid que aviat aprovarà la Unió Europea
Jean Stephenn, president de la farmacèutica alemanya, defensa uns preus assequibles per a les vacunes, però sense renunciar a protegir les patents
CureVac, la cinquena vacuna anti-Covid que aviat aprovarà la Unió Europea
CureVac, la cinquena vacuna anti-Covid que aviat aprovarà la Unió Europea
La vacuna CureVac es basa en l'ARN-m i és fàcil de conservar
Catalunya migdia

CureVac, la cinquena vacuna anti-Covid que aviat aprovarà la Unió Europea

Jean Stephenn, president de la farmacèutica alemanya, defensa uns preus assequibles per a les vacunes, però sense renunciar a protegir les patents

Jordi BaróActualitzat
TEMA:
Vacunes

El president del Consell de Supervisió de CureVac, el belga Jean Stephenn, situa a principis de juny l'aprovació de la seva vacuna, que serà la cinquena a la Unió Europea. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Stephenn s'ha mostrat confiat que la vacuna tindrà l'aprovació de l'Agència Europea del Medicament així que li presenti els resultats d'eficàcia.

La vacuna contra el coronavirus de la farmacèutica alemanya es basa en la tecnologia de l'ARN-m, igual com la de Pfizer i Moderna, i també se n'han de posar dues dosis. La diferència que la fa més avantatjosa és que no necessita congelació per conservar-se: en té prou amb una temperatura d'entre 2ºC i 8ºC. A més, els estudis revelen que és eficaç davant la variant sud-africana del coronavirus.

CureVac vol firmar un segon contracte amb la UE

CureVac té firmat un primer contracte amb la UE per 225 milions d'euros i el compromís de subministrar 150 milions de dosis aquest any. Uns pocs milions fabricats a Alemanya estaran disponibles de manera immediata, però el gruix arribarà quan s'escali la producció a partir de juliol. El govern espanyol preveu que a Espanya n'arribin uns 48 milions aquest mateix estiu.

Però la companyia alemanya mira més enllà i demana a Brussel·les tancar un segon gran contracte per fer front a les noves variants, com el que la Comissió Europea tancarà amb Pfizer-BioNTech per valor de 1.800 milions d'euros.

Jean Stephenne, un veterà de la indústria farmacèutica, considera necessari que Europa estigui ben abastida:

"No estar preparats seria molt perillós. Europa està forçada a preparar-se. I per això està negociant aquest gran contracte amb Pfizer-BioNtech. Però esperem que Curevac també tindrà un contracte amb Europa".

CureVac assegura tenir el compromís d'Alemanya per aquest nou contracte per abastir el conjunt de la UE, i promet produir 300 milions de dosis el 2021 i 1.000 milions més el 2022.

El laboratori alemany demana a Brussel·les que no faci recaure tota l'estratègia de vacunació en Pfizer.

"Esperem tenir un contracte significatiu. Però, si fos tu, jo no confiaria en un únic fabricant. I per suposat Pfizer-BioNTech té l'avantatge de ser primer".

Reticències pels casos de trombosi

Davant els casos estranys de trombosi entre els vacunats d'AstraZeneca i Janssen, catalogats per l'Agència Europea de Medicaments com a efectes secundaris infreqüents, Stephenn alerta de les diferències en la percepció que els ciutadans tenen de cadascuna de les vacunes.

"Serà l'acceptació d'AstraZeneca o Johnson&Johnson similar a la de Pfizer? Personalment veig encara molta reticència a considerar que totes les vacunes són equivalents. I això és probablement la dificultat més gran que pot fer que la campanya de vacunació fracassi"

La batalla de les patents

CureVac s'oposa, com la UE, a l'aixecament de les patents per millorar l'accés mundial a les vacunes, com en canvi defensa l'Organització Mundial de la Salut, un centenar de països com l'Índia o Sud-àfrica i prop de 400 eurodiputats, entre d'altres.

"Aquestes patents són importants per a la indústria farmacèutica perquè la recerca s'ha fet durant 20 anys i hi ha d'haver un retorn, s'ha de protegir la patent. Però els fabricants d'Europa i els EUA tenen l'obligació d'oferir la vacuna a un preu assequible."

El president del Consell de Supervisió de CureVac celebra que la UE hagi acordat una estratègia de vacunació conjunta, però lamenta que hagi estat més lenta que els Estats Units.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCovid-19VacunesCoronavirus

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut