Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Comarcal 947

Crisi als pobles petits: es busquen secretaris, interventors i tresorers

Els ajuntaments denuncien que l'estat no convoca oposicions per a omplir les nombroses vacants de secretaris, interventors i tresorers, que són imprescindibles per al funcionament de l'administració local

Actualitzat

Secretaris, interventors i tresorers són figures clau perquè un ajuntament funcioni. Dirigeixen la part tècnica dels municipis i fan girar la maquinària administrativa, més enllà d'alcaldes i regidors. Ara, però, molts pobles catalans tenen greus problemes per trobar aquests professionals.

La llei marca que els secretaris, interventors i tresorers han de ser funcionaris d'habilitació estatal. I el problema és que no n'hi ha. Fa anys que l'Estat no convoca prou places, i deixa centenars de vacants a tot el territori. Això paralitza municipis sencers, com va passar fa uns mesos a Moià, on l'alcalde, Dionís Guiteras, no s'ha cansat de denunciar la situació:

"Durant cinc mesos hem estat sense secretari, i això ha paralitzat la maquinària tècnica i política de l'Ajuntament: no podíem fer plens municipals ni autoritzar llicències d'obres. Un daltabaix per al municipi."

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha fet mans i mànigues per resoldre la paràlisi del seu ajuntament sense secretari municipal
L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha fet mans i mànigues per resoldre la paràlisi del seu ajuntament sense secretari municipal (3/24)

Els més perjudicats, els municipis petits

El problema és, sobretot, als ajuntaments més petits, on hi ha menys recursos i més feina. Ho reconeix Aurora Corral, presidenta del Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local.

"Als municipis petits hi ha un nombre de vacants molt important. Això fa que alguns ajuntaments no tinguin la seguretat de disposar d'un funcionari mínimament preparat. No s'hauria de permetre."

Aurora Corral presideix el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local
Aurora Corral presideix el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local (CSITAL)

A més, en aquests municipis petits, una sola persona pot arribar a assumir totes les feines de secretari, interventor i tresorer.

"Als municipis de menys de cinc mil habitants, aquestes funcions les fa una sola persona, però és una càrrega de treball excessiva, que no permet complir totes les funcions necessàries."

 

 

Secretaris municipals amb el do de la ubiqüitat

La llei també permet que un mateix secretari interventor treballi en diversos ajuntaments alhora si es tracta de poblacions petites. És el cas de la Patrícia Ramírez, que simultanieja l'Ajuntament d'Estamariu amb el d'Alàs i Cerc, dos petits pobles de l'Alt Urgell.

"Com que és tan petit acabes excedint les teves funcions: has de parlar amb el Port de Barcelona perquè portin una càrrega de sal, has de trucar al Director General d'Urbanisme per desencallar uns permisos, i has de buscar una escola que et faci les nadales."

Els petits pobles de zones rurals poden compartir la figura de secretari, interventor i tresorer
Els petits pobles de zones rurals poden compartir les figures de secretari, interventor i tresorer (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

La Patrícia forma part del SAT de l'Alt Urgell, un Servei d'Assistència Tècnica que diputacions i consells comarcals ofereixen als ajuntaments més petits perquè puguin compartir aquests funcionaris. Això vol dir que els toca fer una mica de tot i suplir les mancances dels polítics locals.

"Assumim moltes coses que no ens pertoquen, però és que la maquinària no es pot aturar. És una tasca molt maca, però hi ha un excés de feina i a vegades no pots oferir un bon servei."

Pla obert del Ple de la Diputació de Lleida del 15 de juliol del 2021
La Diputació de Lleida ofereix un servei d'assistència tècnica als municipis perquè puguin disposar de secretaris, interventors i tresorers compartits entre diversos ajuntaments (ACN)

 

 

Treballadors interins en condicions precàries

La situació als ajuntaments catalans és tan precària que gairebé la meitat de secretaris interventors són interins o accidentals. De fet, ja s'ha creat un sindicat d'interins, que presideix Susanna Andreu.

"Els interins hem contribuït a solucionar el problema: la majoria treballem en ajuntaments petits perquè són els que no volen els funcionaris habilitats. I això ens imposa un ritme de treball exagerat."

Susanna Andreu encapçala l'Associació Sindical de Secretaris, Interventors i Tresorers de Catalunya
Susanna Andreu encapçala l'Associació Sindical de Secretaris, Interventors i Tresorers de Catalunya (ASSITIC)

Per resoldre aquesta situació, els interins proposen la creació d'un quart torn de funcionaris, amb unes proves més assequibles que les que han de fer els funcionaris d'habilitació estatal, que no siguin només oposicions memorístiques, i que tinguin en compte els seus mèrits professionals. Això -diuen- els donaria seguretat jurídica per poder treballar, per exemple, en municipis petits.

Robant funcionaris

Mentre la situació no es resol, els ajuntaments se les empesquen com poden i fan equilibris per trobar secretaris, interventors i tresorers que garanteixin el funcionament dels municipis. Això pot generar situacions rocambolesques, com les que explica l'alcalde de Moià.

"Hem d'anar a buscar secretaris habilitats a altres ajuntaments i convence'ls perquè vinguin al nostre municipi. És un circuit paranoic que fa que ens estiguem robant els funcionaris habilitats d'un ajuntament a l'altre!"

Els ajuntaments més petits fusionen en una sola persona el càrrec de secretari, interventor i tresorer
Els ajuntaments més petits fusionen en una sola persona el càrrec de secretari, interventor i tresorer (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

Els alcaldes i els professionals afectats reclamen al govern espanyol que convoqui oposicions per cobrir totes aquestes vacants i, si no, diuen que traspassi la competència a la Generalitat.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut