La sequera afecta ramaders i pastors de regions africanes com el llac Txad (Reuters)
Catalunya migdia

Crida mundial: més diners a la COP27 per combatre la crisi climàtica a l'Àfrica

250 revistes mèdiques alerten que la inestabilitat associada a l'impacte climàtic als països pobres repercutirà a tot el món

Actualitzat

Conseqüències mundials

Materialitzar aquest objectiu d'ajuda econòmica és avui "crucial per al món", "no només per la salut dels països afectats, sinó per a la salut de tot el món", alerten. L'impacte ja visible del canvi climàtic és font d'inestabilitat social i política, una inestabilitat que s'acabarà extenent a la resta del planeta amb "conseqüències greus", auguren els autors de l'article.

Es calcula que la crisi climàtica ja ha destruït una cinquena part del PIB dels països més vulnerables, segons un informe recent.

Les vaques donen menys llet perquè la sequera i les inundacions destrueixen les pastures (Reuters)

Àfrica és el continent més afectat per la crisi climàtica, i a més de manera totalment "desproporcionada" a les seves emissions de CO2, les més baixes del planeta. Entre els fenòmens "devastadors" que provoca el canvi climàtic hi ha sequeres -s'han triplicat a l'Àfrica subsahariana durant l'última dècada-, desplaçaments de població -per la pèrdua de cultius i ramats- augment de malalties com la malària, el dengue i l'Ebola, danys en la quantitat i qualitat de l'aigua, i disrupcions del subministrament alimentari. La malnutrició ha crescut un 50% a l'Àfrica des del 2012, segons la FAO.

En aquest sentit, els autors de l'editorial reconeixen que s'han fet alguns avenços, com ara els sistemes de prealerta o les infraestructures de defensa contra fenòmens meteorològics de molta intensitat, però els països que ho pateixen directament i de forma més dramàtica -els més pobres i vulnerables, en zones del planeta amb climes molt extrems- "no reben cap compensació per l'impacte d'una crisi que no han provocat ells", conclouen. 

La COP27 és la cinquena cimera contra el canvi climàtic que es fa en territori africà. 

Anar al contingut