Créixer en una escola rural: "Era l'únic nen de 3 anys"
Aquest tipus de centres ofereixen un servei essencial a les famílies i són clau per evitar el despoblament
A Catalunya hi ha 61 escoles rurals repartides pel territori. Són escoles públiques úniques al poble que funcionen encara que no arribin a omplir una aula per cadascun dels nivells i ajuden a evitar el despoblament del territori on estan situades perquè donen un servei essencial. A l'Escola Montmany, del Figaró-Montmany, al Vallès Oriental, aquest curs hi estudien 63 alumnes i tenen un claustre de nou mestres.

Aquí les agrupacions es revisen cada any i venen determinades pel nombre d'alumnes. Aquest curs els alumnes dels tres cursos d'infantil estan junts, però a partir de setembre entren deu infants nous i aquesta organització s'haurà de revisar.
Mireia Antonell és la directora del centre:
"Segurament haurem de separar els de 3 per una banda, i els de 4 i 5, per l'altra. Però també podríem ajuntar els de 5 amb primer de primària, dependrà."
Aquí també s'han trobat amb el cas contrari, com el d'en Martí, un alumne de cinquè de primària que recorda que va ser "l'únic nen que va entrar a l'escola amb 3 anys." La Mireia, la directora, també recorda que el seu cosí, que anava al mateix centre, va marxar sol a l'institut perquè era l'únic alumne de sisè de primària.
"Quan veus que només hi ha un alumne de sisè, has de pensar com t'ho fas, perquè aquest alumne tingui el comiat que es mereix, que no se senti sol i que no deixi de fer res, com si estigués en una aula de 25."

Com que no hi ha prou alumnes per fer un grup per nivell, la barreja de cursos i edats hi és per definició. Això, d'entrada, genera dubtes entre els mestres que s'estrenen a l'escola rural.
És el cas de Maria Jordà, mestra de l'escola:
"Al principi fa respecte que et diguin que tindràs tots els alumnes d'infantil barrejats perquè no ho has fet mai. Però arribes aquí i el fet de tenir cotutories i ser un claustre tan petit fa que et sentis molt acompanyada."
I també genera reticències entre algunes famílies, com explica la direcció:
"Et diuen: 'El meu ha deixat d'aprendre o el meu ha tirat enrere.' Però això no va així, el nen es troba a l'etapa que es troba i no està condicionat pels companys que té. En un centre ordinari amb 25 companys a l'aula passaria el mateix."

Per això aposten per les activitats multinivell, on barregen els alumnes de 3 a 6 anys, i de 6 a 12:
"Tothom fa el mateix però cadascú al seu nivell. Uns alumnes et podran redactar la carta que volen enviar a l'Ajuntament per sol·licitar una entrevista amb l'alcalde i els altres podran marcar al planell per on passaran."
I per aprofitar una composició d'escola que els permet tenir dos mestres i menys de 20 alumnes per aula:
"Prioritzem que sempre hi hagi dues persones a l'aula, més que fer un reforç o treure alumnes del grup. I el que també és un privilegi és que tots coneixem a tots els alumnes i tots els mestres ens coneixem entre tots."
Les activitats extraescolars les organitza l'Ajuntament i moltes famílies també les aprofiten perquè els alumnes surtin del poble i coneguin altres companys dels municipis del voltant.
- ARXIVAT A:
- Educació