Contenir la Covid glopejant: el poder dels col·lutoris davant dels virus
Un estudi liderat per IrsiCaixa demostra al laboratori l'eficàcia d'aquest producte per frenar la infecció vírica
Contenir la Covid glopejant: el poder dels col·lutoris davant dels virus
Contenir la Covid glopejant: el poder dels col·lutoris davant dels virus
Un component dels col·lutoris pot neutralitzar el virus (Unsplash/Towfiqu Barrhuiya)
Catalunya migdia

Contenir la Covid glopejant: el poder dels col·lutoris davant dels virus

Un estudi liderat per IrsiCaixa demostra al laboratori l'eficàcia d'aquest producte per frenar la infecció vírica

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Els col·lutoris tenen habitualment un component químic, el clorur de cetilpiridini o CPC, que podria tenir un paper important a l'hora de frenar el contagi de la SARS-CoV-2. Un estudi d'IrsiCaixa, en col·laboració amb el centre d'investigació en salut bucal Dentaid Research Center, demostra que aquest component redueix més de mil vegades la capacitat d'infecció de la variant alfa del virus.

Un producte eficaç per a totes les variants

La investigació, publicada pel Journal of Dental Research, s'ha fet en un laboratori amb la variant alfa del coronarivus, detectada per primer cop al Regne Unit. L'assaig ha permès comprovar que el CPC destrueix el virus trencant la membrana que l'envolta i que això impedeix la infecció de les cèl·lules.

La majoria de vacunes actuen en la proteïna de l'espícula del virus, que canvia en cada variant. En canvi, Nuria Izquierdo, coordinadora de l'estudi, explica que l'eficàcia del CPC es basa en la seva activitat antiviral, que trenca la membrana del virus, un element comú a totes les variants del SARS-CoV-2.

"El CPC actua com un virucida: trenca les membranes que envolten el virus i això fa que no es puguin infectar les cèl·lules. I això passa amb les variants originals, però també amb les noves variants que estan sorgint, perquè totes tenen una membrana que el component dels col·lutoris és capaç de trencar."

Ara, els investigadors volen confirmar que els resultats aconseguits al laboratori són extrapolables a les persones amb Covid. S'està fent un assaig que intenta demostrar l'efectivitat del CPC en pacients, especialment durant les dues primeres setmanes de la infecció, quan la càrrega virual és més alta i, per tant, quan hi ha més possibilitats de contagi.

Dos minuts de gargarismes per frenar els contagis

Si es confirmen els resultats, els col·lutoris podrien ser una eina clau davant la variant delta, amb una alta transmissibilitat, i de les variants que puguin sorgir i pugin crear noves onades que col·lapsarien el sistema sanitari.

Els col·lutoris són productes fàcils de distribuir a tots els països i ajudarien a reduir la velocitat de transmissió del virus de la Covid, i també d'altres com el de la grip. N'hi hauria prou a fer gàrgares amb una mica de líquid durant un parell de minuts.

"Glopejant el col·lutori reduïm la quantitat de virus que podem exhalar quan estem infectats i així frenem el contagi d'altres persones, que ara és el que cal aconseguir. L'acció virucida del col·lutori durant un o dos minuts és molt potent, és capaç de trencar molts virus i evitar la infecció de cèl·lules de manera molt eficaç."

En l'estudi, els investigadors també han demostrat que el compost dels col·lutoris és efectiu fins i tot en presència de saliva; és a dir, que aquest antiviral no perd eficàcia en un ambient similar al de la cavitat bucal.

 

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut