Com serà el passaport Covid europeu per viatjar aquest estiu?
Serà gratuït, en format QR o paper, i hi constarà si una persona s'ha vacunat, té anticossos després de passar la malaltia o té una PCR negativa
Com serà el passaport Covid europeu per viatjar aquest estiu?
Catalunya migdia

Com serà el passaport Covid europeu per viatjar aquest estiu?

Serà gratuït, en format QR o paper, i hi constarà si una persona s'ha vacunat, té anticossos després de passar la malaltia o té una PCR negativa

Jordi BaróActualitzat
Com serà el passaport Covid europeu per viatjar aquest estiu?
Arribada de viatgers procedents d'Alemanya a l'aeroport de Son Sant Joan de Mallorca

La Comissió Europea presenta aquest dimecres la seva proposta per crear un certificat digital que faciliti els desplaçaments dels ciutadans comunitaris dins la Unió Europea.

Aquesta iniciativa legislativa respon a les demandes de països que, com Grècia i Espanya, amb economies molt castigades per la pandèmia, compten amb un important sector turístic i reclamen mesures per poder reactivar aquesta indústria de cara a l'estiu. Xoca també amb reticències d'altres socis com Bèlgica o França.

Des de Brussel·les, però, insisteixen que no s'ha d'entendre com un passaport, sinó com un document amb informació mèdica. El certificat verd digital, que és com l'anomena la Comissió, fa un pas endavant però queda pendent de la negociació final entre els països.

Versió digital del Certificat de Vacunació Europeu
Versió digital del certificat de vacunació europeu (Comissió Europea)

Qui podrà obtenir-lo?

Es concedirà en 3 casos: a aquells viatgers que hagin sigut vacunats contra el coronavirus, aquells que comptin amb anticossos (que hagin superat el virus) i a aquells que acreditin un resultat negatiu en un test PCR abans de viatjar.

Com serà?

Serà un codi QR amb un doble format digital o en paper i bilingüe en anglès i l'idioma del país on s'expedeixi.

Quines vacunes tindran validesa?

Segons la proposta de la Comissió Europea, les vacunes autoritzades per l'Agència Europea del Medicament tindran un reconeixement automàtic. Als qui hagin administrat altres vacunes, com la russa o la xinesa, serà una decisió individual de cada país d'acceptar-los o no.

Quan entrarà en vigor?

L'objectiu de la UE és intentar que de cara a l'estiu existeixi un certificat reconegut per tots els estats membres.

covid passaport biològic verd
Covid passaport biològic verd (covid passaport biològic verd)

Veus en contra

La idea que la vacunació contra el coronavirus porti associat el dret a la lliure circulació desperta fortes reserves en altres països com França i Bèlgica, que ja han avisat que no veuen amb bons ulls vincular drets fonamentals a la inoculació d'una vacuna.

El debat dels últims mesos sobre la necessitat d'un certificat que ajudi a reactivar els viatges ha xocat també amb les reserves d'organismes com l'Organització Mundial de la Salut (OMS) o del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), que adverteixen que falta informació sobre la protecció que ofereix la vacuna.
 

També planteja dubtes legals que una cartilla de vacunació incorri en la discriminació entre europeus per la inoculació d'una vacuna que no és obligatòria i perquè la UE no ha aconseguit vacunar una part rellevant de la seva població per garantir una protecció eficaç del grup.

Per això, l'executiu comunitari insisteix que la seva proposta d'un passi verd se centra a dissenyar un únic document que reuneixi informació útil sobre la situació mèdica de la persona, de manera que cada estat membre pugui fàcilment adaptar la seva situació a les mesures de control de la pandèmia.

La Comissió manté que és prematur plantejar si hauria d'obrir fronteres o atorgar més flexibilitat al seu titular davant mesures com la quarantena.

Anar al contingut