Com funcionen els tests de detecció de la Covid que es podran comprar sense recepta a les farmàcies?
Els tests d'autodiagnòstic alleugeriran la càrrega dels CAP (Unsplash / Brett Jordan)
Catalunya migdia

Com funcionen els tests de detecció de la Covid que es podran comprar sense recepta a les farmàcies?

El Consell de Ministres ha aprovat la venda lliure de les proves autodiagnòstiques, més ràpides i barates que les PCR

Elisa Omedes Actualitzat

A partir d'ara ja no caldrà anar a cal metge perquè ens recepti un test de detecció de la Covid. Les farmàcies ens els podran despatxar lliurement.

Els tests d'antígens són una de les eines més eficaces per frenar la pandèmia. El govern espanyol considera que la situació epidemiològica actual, amb l'increment de casos de les últimes setmanes, fa necessari augmentar la capacitat diagnòstica per identificar ràpidament els casos positius de coronavirus. Es tracta d'intentar frenar la progressió dels contagis, especialment a la franja de 12 a 29 anys, la més afectada per la cinquena onada. La col·laboració de les farmàcies en aquest front de lluita contra la malaltia també és imprescindible per rebaixar la tensió de l'assistència primària, amb una sobrecàrrega de feina, especialment en la detecció dels contactes asimptomàtics.

On es poden adquirir els tests?

Només a les farmàcies, però sense necessitat de passar primer per la consulta del metge. Es venen individualment o en paquets de cinc unitats. Sanitat recomana no comprar-ne per cap altre canal.

Quant costen?

El preu no està regulat, és de venda lliure, però no se li aplica l'IVA i l'executiu espanyol espera que no costi més de 7 euros.

Per a qui estan indicats?

Per a persones d'entre 14 i 90 anys.

On es fa la prova?

A casa.

Quant es triga a saber el resultat?

15 minuts.


Què detecta un test d'antígens?

Les proteïnes del virus, és a dir, les estructures que l'envolten, a diferència de les PCR, que en detecten el material genètic.


Quan s'ha de fer?

És recomanable fer-la dins dels primers quatre dies de la malaltia, que és quan hi ha més càrrega viral.

És una prova fiable?

Sí. Té una capacitat de prop del 97% per detectar la malaltia en persones infectades i de més del 90% per descartar-la en persones sanes.

Com funcionen els tests de detecció de la Covid que es podran comprar sense recepta a les farmàcies?
Els test d'antígens es fan a casa i el resultat se sap en un quart d'hora (Unsplash/Annie Spratt)

Com es fa la prova?

El kit d'autotest consta d'un bastonet amb la punta de cotó, un tub de plàstic amb el seu tap, una ampolleta amb reactiu i un xip de detecció, semblant al d'un test d'embaràs.

Primer s'introdueixen 10 gotes del líquid reactiu al tub de plàstic. A continuació, es pren la mostra, introduint el bastonet de cotó dins del nas, a una profunditat d'uns 3 centímetres, i es frega dins la fossa nasal per recollir-hi moc i cèl·lules.

 

Tot seguit es posa el bastonet al tub, es remena i es descarta. S'agafa el líquid del tub, ja amb la mostra, i se'n posen unes gotes a la finestreta del xip corresponent. Al cap de 15 minuts ha de sortir el resultat.

Quins resultats poden sortir?

Si apareix una única ratlla a l'altura de la C, és negatiu.

Si n'apareixen dues, una a la C i una altra a la T, és positiu.

Si no n'apareix cap o només en surt una a l'altura de la T, el test és invàlid.

Què cal fer si la prova surt positiva?

En aquest cas s'ha d'anar al CAP i confirmar el diagnòstic amb una PCR. La Covid-19 és una malaltia que cal declarar obligatòriament i registrar-se al sistema de salut pública.

I si surt negativa?

Un test d'antígens negatiu no descarta del tot la infecció, ja que la prova només és fiable els primers quatre dies, quan la càrrega viral i la capacitat de contagi són més grans. Davant de qualsevol dubte, és millor repetir el test.

 

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut