Vista del planeta Terra
Científics de la Universitat de Pequín han estudiat l'interior de la Terra
Catalunya migdia

Com ens afectarà que la rotació del nucli de la Terra s'estigui frenant?

Científics xinesos han detectat un alentiment en la rotació del nucli intern del planeta i creuen que això pot tenir conseqüències sobre el camp magnètic, el nivell del mar i la durada dels dies

Actualitzat

El nostre planeta té tres capes: l'escorça, el mantell i el nucli, de la més externa a la més profunda. Al centre de la Terra la temperatura és tan elevada que forma una bola de ferro calenta com el Sol. Això és el que es coneix com a nucli intern, que gira envoltat per un nucli extern líquid, fet de metalls fosos.

Ara científics de la Universitat de Pequín, a la Xina, han descobert que el moviment del nucli intern de la Terra podria haver-se frenat i fins i tot podria haver invertit el seu sentit de rotació.

Però com ens afecta tot plegat a la nostra vida? Segons les conclusions de l'estudi, publicat a la revista Nature Geoscience, pot tenir conseqüències sobre el camp magnètic, el nivell del mar i la durada dels dies. Tot i això, la catedràtica de Física de la Terra de la Universitat de Barcelona, Pilar Queralt, ha assegurat a Catalunya Ràdio que això no té cap conseqüència sobre la nostra vida al planeta:

"La Terra sempre està canviant, és un sistema dinàmic. Hi ha molts canvis, com aquest, que nosaltres no notem en el dia a dia, però que al llarg del temps són importants."

Observació indirecta a partir de terratrèmols

Els autors de l'estudi han arribat a aquesta conclusió després d'analitzar les ones sísmiques de terratrèmols que passen molt a prop del centre de la Terra des de la dècada del 1960. Els científics han observat aquests senyals des de punts molt distants del planeta, i això els ha permès inferir que el moviment del nucli de la Terra s'alenteix i podria haver canviat de sentit.

Vista del planeta Terra
La Terra està formada per diferents capes: la més profunda és el nucli intern (Unsplash/NASA)

Fins ara, afegeix Queralt, aquests canvis s'havien identificat a la frontera entre els nuclis extern i intern de la Terra. En canvi, els nous indicis que s'han recollit, a més profunditat, impliquen uns canvis en la distribució de la massa al voltant de l'eix de la Terra. Això es traduiria, segons explica l'experta, en canvis en les marees i la durada dels dies:

"Aquests canvis són petits, però d'alguna manera avui en dia són mesurables. Pel que fa a la duració del dia, se suposa que hi ha un escurçament de fraccions de segon."

El nucli de la Terra és inaccessible

El nucli intern de la Terra és un dels llocs més inaccessibles del nostre planeta, està a més de 5.000 quilòmetres de profunditat. Això fa que sigui impossible accedir a la capa més profunda del planeta. Ara com ara, explica Queralt, el pou més profund que s'ha aconseguit fer és de poc més de 10 quilòmetres. Per tant, els éssers humans només han aconseguit arribar fins a la meitat de l'escorça, que és la capa més superficial de la Terra:

"Totes les dades són indirectes i això dona molta ambigüitat, però al mateix temps la sismologia és la que sempre ha aportat més informació sobre l'interior de la Terra."

Els experts esperen que aquest estudi suposi un pas més en el coneixement de l'interior de la Terra, perquè saber què passa al centre del nostre planeta pot contribuir a entendre fenòmens de la superfície.

Anar al contingut