Catalunya migdia

Afectats per la Covid-19: "Ens han arribat a qüestionar que tinguem la malaltia"

Més de 400 persones que pateixen símptomes de coronavirus des de fa setmanes reclamen proves diagnòstiques per posar fi al seu aïllament
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

En general, els símptomes de coronavirus solen durar, com a màxim, dues setmanes. Però hi ha malalts i malaltes que en pateixen les conseqüències durant moltes setmanes, fins i tot dos mesos. Algunes d'aquestes persones han estat diagnosticades mitjançant proves específiques, d'altres només per simptomatologia compatible, i unes altres encara no han estat diagnosticades, però presenten símptomes persistents de coronavirus. Com a resposta, han decidit formar el Col·lectiu d'Afectades i Afectats Persistents per la Covid-19, i en són més de 400.

Una de les persones que pertany al col·lectiu és la Lara Toro. En el seu cas, ha estat 9 setmanes a casa, amb símptomes. En un primer moment, del CAP l'enviaven a Urgències, però no pot confirmar que tingui Covid perquè no li han fet cap prova. Fins i tot alguns metges han arribat a qüestionar que estigui infectada. La seva metgessa de capçalera, però, s'ha posat les piles i li ha fet fer una ecografia.

"Fa més de 9 setmanes que estic amb símptomes. He anat a Urgèncie,s però si no ets un cas greu, t'envien a casa sense fer-te cap prova. Això es va allargant i ja som més de 400 persones."

No estan prou malalts per anar a l'UCI, però els símptomes els incapaciten per seguir una vida amb normalitat. No poden treballar i han de continuar aïllats.

"No som pacients greus, però tampoc lleus. Som malalts amb problemes respiratoris i digestius greus i a molts de nosaltres no se'ns ha fet cap exploració. Hi ha persones que s'han aprimat més de 10 quilos en un mes."

 

Col·lectiu d'Afectades i Afectats Persistents per la Covid-19:


Però no només estan patint seqüeles mèdiques. L'aïllament a què estan sotmesos els està comportant també conseqüències psicològiques. Molts d'ells fa més de dos mesos que estan en aïllament i no veuen els seus familiars.

"Com a la majoria de nosaltres no ens han fet proves, hem d'estar aïllats i no podem tenir contacte amb els familiars. Hi ha pares separats que no han pogut veure els seus fills en mesos."

Un dels objectius del col·lectiu és que el Departament de Salut reconegui la situació d'aquests malalts i se'ls tingui en compte per a propers protocols.

"La consellera Vergés ha admès l'existència d'aquests casos. Pensem que és un primer pas i demanaríem que es fessin proves a tothom per evitar els aïllaments perllongats. Demanem que es reconeguin els casos i que a partir d'aquí s'estableixin uns protocols especials."

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut