El projecte utilitzarà tecnologia patentada pel CSIC, cèl·lules del Banc de Teixits i es validarà a l'IDIBELL
Catalunya Migdia

Catalunya tindrà el primer banc de cèl·lules mare modificades per atacar el càncer

Millorarien les teràpies actuals, entre altres coses, perquè cèl·lules d'un únic donant podrien servir per a diferents pacients

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Catalunya tindrà el primer banc de l'Estat de cèl·lules immunitàries NK (Natural Killer) obtingudes a partir de cèl·lules mare de la sang del cordó umbilical per a tractaments d'immunoteràpia contra el càncer. Les cèl·lules extretes del cordó permeten adaptar-les per combatre malalties molt diverses i en diferents pacients.

La creació del banc forma part d'un projecte conjunt entre el CSIC, Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, l'IDIBELL/Institut Català d'Oncologia, ICO, i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. 

El projecte utilitzarà cèl·lules de cordó umbilical del Banc de Sang i Teixits de Catalunya(Pexels)

Les cèl·lules NK no provoquen rebuig i es poden adaptar per lluitar contra diferents patologies. Per tant, millorarien les teràpies actuals amb cèl·lules CAR-T, que consisteixen a extreure sang del malalt, separar les cèl·lules T --que són clau al sistema immunitari-- i modificar-les genèticament perquè, en tornar a ser introduïdes en el mateix pacient, puguin identificar i atacar les cèl·lules canceroses.

Unes teràpies, doncs, que segons explica a Catalunya Ràdio Rafael Moreno, investigador de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) que participa en el projecte, són més complicades i costoses perquè només utilitzen cèl·lules d'un pacient i per tractar un únic tumor: 

"El problema que tenen ara les CAR-T és que necessiten que les cèl·lules T que s'han de modificar vinguin del mateix pacient, perquè poden provocar rebuig. Amb les NK no passa i, per tant, les d'un donant sa es poden utilitzar en diferents pacients." 

 

Les cèl·lules NK, per tant, són més fàcils de produir a gran escala a partir de cèl·lules mare. Ho ha explicat a Catalunya Ràdio el director del grup de teràpies cel·lulars i avançades del Banc de Sang i Teixits, que també participa en la iniciativa, Sergi Querol:  

"7 donants poden cobrir completament el 25% de la població i, en una aproximació genètica, podrien arribar fins a més del 90% de la població. Per tant, un esforç de generació de bancs relativament petit pot cobrir pràcticament tota la població." 


Cèl·lules "a la carta" 

Les cèl·lules NK procedents de cordó es podrien adaptar al laboratori per a diferents pacients amb la mateixa malaltia o modificar per a diferents malalties, destaca Moreno:

"Seria com tenir un banc a la carta per tractar diferents tumors, segons la necessitat que tingui cada pacient." 

Així, malgrat que el projecte se centrarà en un primer moment en limfomes i leucèmies, aquestes cèl·lules es podrien adaptar a qualsevol altre tumor i --com apunta Querol-- fins i tot a altres afectacions, com bacteris resistents o patologies autoimmunes o inflamatòries:  

"Pot ser aplicable a qualsevol tipus de tumor o fins i tot a malalties no tumorals com, per exemple, el lupus eritomatós o d'altres." 

D'aquí tres anys, podrien començar els primers assajos amb pacients

Un altre avantatge és, segons explica Moreno, que el banc permetria tractar de manera ràpida (escurçant els temps que suposa el tractament amb CAR-T) molts possibles pacients: 

"A vegades, per salut, el pacient no disposa de tant de temps. Tenir un banc de cèl·lules llestes per utilitzar presenta un avantatge doble per a aquests pacients."

Les cèl·lules NK de donants s'adaptarien per lluitar contra una determinada molècula i s'administrarien al pacient(wikimedia)


Pioners al món

El projecte es basa en dues tecnologies patentades pel CSIC. A Catalunya el Banc de Sang i Teixits és el que facilitarà les cèl·lules i les modificarà i el resultat el validaran investigadors de l'IDIBELL-ICO en proves al laboratori i en animals.

La creació del banc pot ser una realitat a finals del 2024 i d'aquí tres anys, prèvia autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments, podrien començar els primers assajos amb pacients. 

Serà el primer banc d'aquest tipus de l'Estat i dels pocs que hi ha en aquests moments al món, ja que només als Estats Units s'està duent a terme un projecte similar. 

ARXIVAT A:
CàncerCiènciaInvestigadors catalans
Anar al contingut