Les onades de calor són cada cop més freqüents a Catalunya (Reuters/Hannah McKay)
Catalunya migdia

Catalunya registra cinc onades de calor més cada any

La temperatura puja 1,8 graus, hi ha menys pluges i el nivell del mar creix 10 centímetres

Actualitzat

Catalunya registra cinc episodis d'onades de calor més cada any que a mitjans del segle passat, segons conclou el butlletí anual d'indicadors climàtics del 2021 del Servei Meteorològic de Catalunya.

El responsable de l'àrea de Climatologia, Marc Prohom, considera que es tracta d'una evidència:

"Un bon exemple el tenim amb l'episodi que vam viure fa pràcticament unes hores."

Les onades de calor són cada vegada més habituals (Reuters/Eric Gaillard)

Les situacions d'extrems climàtics són cada cop més habituals, segons aquest informe que analitza l'evolució de clima a Catalunya a partir de l'anàlisi de diferents indicadors de canvi i variabilitat climàtica. Per exemple, ara tenim gairebé un mes més de nits tropicals respecte a finals del segle XX.

Les onades de calor i les nits tropicals són dos dels indicadors associats amb un clima més càlid que han augmentat en el període 1950-2021 a pràcticament tot el país. Altres índexs que han crescut són els dies càlids, els dies d'estiu, els dies de calor i les nits càlides.

Per contra, disminueixen els índexs relacionats amb un clima més fred, com els dies freds, les nits fredes i les onades de fred.

Gairebé dos graus més de temperatura

Des del 1950, les temperatures s'han incrementat de mitjana 1,8 graus. Prohom constata que l'augment de la temperatura és clar:

"Aquest increment de la temperatura és molt important. Cada 10 anys incrementem un quart de grau, 0,25 graus per decenni, al nostre país. És un ritme molt accelerat."

El 2021 va ser el dotzè any més càlid dels últims 72 anys. De fet, els 12 anys més càlids a Catalunya des del 1950 s'han registrat durant aquest segle.

Variabilitat en les precipitacions, però menys pluja

L'any passat també va ser el més sec des del 1914, segons dades recollides per l'Observatori Fabra (Barcelona, Barcelonès). En canvi, el 2021 va ser més plujós a l'Observatori de l'Ebre (Roquetes, Baix Ebre).

La variabilitat de la precipitació a Catalunya queda palesa en els darrers anys. Mentre que els anys 2017, 2019 i 2022 van ser secs, el 2018 i 2020 van ser plujosos.

Una noia amb paraigües porta una rosa i una bossa amb un llibre i es mira una altra noia amb caputxa que es mulla sota la pluja. Se somriuen
No hi ha una tendència clara pel que fa a les precipitacions, tot i que cada cop plou menys (ACN/Jordi Borràs)

Tot i que el comportament de les precipitacions no és tan evident, el valor mitjà anual mostra una tendència a la disminució. Un 1,5% menys per decenni.

L'única estació de l'any amb una tendència estadísticament significativa és l'estiu, amb una clara disminució de la pluja del 4,8% cada dècada.

Puja el nivell del mar i la temperatura de l'aigua

El nivell del mar ha pujat prop de 10 centímetres des del 1990, a un ritme de tres centímetres per decenni. Prohom és clar:

"El nivell del mar ha pujat mig pam. És una observació, visualment ja es pot veure molt clarament aquest increment."

La temperatura de l'aigua puja 0,3 graus cada dècada a 20 metres de profunditat a l'Estartit, al Baix Empordà.

La temperatura de l'aigua del mar ha pujat a l'Estartit, al Baix Empordà (Josep Pascual)

Aquest any la quinzena edició del butlletí anual d'indicadors climàtics ha incorporat nous punts d'observació. També ha ampliat els indicadors per millorar l'anàlisi i l'evolució del clima a Catalunya.

Anar al contingut