Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia

Catalunya Ràdio entra a l'Afganistan: "Els talibans deixen clar qui mana"

Un mes després de l'arribada dels talibans al poder, els enviats especials Sergi Roca i José Antonio Muñoz arriben a Kabul

Actualitzat
TEMA:
Afganistan

Després de molts quilòmetres, papers i incerteses, els enviats especials de Catalunya Ràdio a l'Afganistan, Sergi Roca i José Antonio Muñoz, han creuat la frontera des del Pakistan i han entrat al cor del que els talibans anomenen Emirat Islàmic de l'Afganistan.

La principal carretera que travessa el país, des del pas fronterer de Torkham fins a la capital, Kabul, és plena de controls dels talibans. Almenys n'han hagut de passar una desena, i en tots els talibans els han deixat ben clar que qui manen són ells.

Aquest és l'instant en què arribaven a l'Afganistan, després d'una nit llarga:  

Van aterrar a Islamabad, al Pakistan, l'11 de setembre, una coincidència que no passa per alt a ningú, i han arribat a Kabul el dia que fa un mes que els talibans van prendre el poder. Sortir de la zona fronterera no ha estat gens fàcil

"Cada 15 metres, un o dos talibans t'aturen amb posat seriós, et demanen la documentació i mostren que són ells qui manen"

Catalunya Ràdio entra a l'Afganistan dels talibans
Els talibans volen controlar qui entra i aparentar que cadascun d'ells té poder per decidir si passa o no [15/09/2021] (Catalunya Ràdio / Sergi Roca)

Més enllà dels periodistes, són poques les persones que volen i poden entrar al país. En canvi són molts els que volen sortir cap al Pakistan en condició de refugiats. Dilluns passat, els talibans van limitar el trànsit per la frontera i des d'aleshores el pas per als que provenen del Pakistan està barrat.

Centenars d'afganesos s'acumulen per sortir del país, i el Pakistan ho limita a comptades excepcions. Molts afganesos no saben què fer per marxar:

"Ens demanen com ho poden fer per fugir, amb els ulls gairebé ens ho imploren"

La pobresa s'accentua cada dia que passa. Els afganesos fan cua per treure diners, però no en poden retirar més del que equival a 200 euros per setmana: "Com voleu que tinguem esperança?", es pregunten, mentre la ciutat es lleva aparentment tranquil·la.

Les principals afectades de tot plegat continuen sent les dones. Durant el règim talibà de fa dues dècades, entre el 1996 i el 2001, la dona va quedar reclosa a l'interior de la llar i no es permetia que sortís de casa sense anar acompanyada per un home.

El portaveu dels talibans va assegurar a l'agost que es respectarien els drets de dones i nenes, però sempre dins dels límits que marqui la llei islàmica. De moment, al carrer, totes van tapades:

"No totes les dones van amb burca però totes van tapades, com a mínim amb hijab o amb el nicab"

Només entrar a l'Emirat Islàmic dels talibans, oneja la marca de la casa -més enllà dels kalàixnikovs-. Han substituït la bandera tricolor del 2002 per una ensenya blanca amb referents islàmics.

Catalunya Ràdio entra a l'Afganistan
Primers metres endins de l'Emirat Islàmic dels talibans [15/09/2021] (Catalunya Ràdio / Sergi Roca)
Els talibans fa 20 anys que viuen amagats a les muntanyes o zones rurals i no estan acostumats a la ciutat. Caldrà veure com s'ho fan per governar el país dues dècades després. I, sobretot, com s'ho fa el poble afganès, i en especial les dones, amb la tornada del règim al poder.
ARXIVAT A:
Afganistan

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut