Avenç tecnològic per al tractament de les cardiopaties infantils
La sonda permet obtenir imatges molt precises del cor dels infants (Hospital Vall d'Hebron)
Catalunya migdia

Catalunya exporta a tot el món una sonda mini per operar el cor dels nadons

L'Hospital de la Vall d'Hebron i una multinacional del tractament de la imatge desenvolupen una tecnologia pionera que es pot fer servir en criatures molt petites

Actualitzat

Cada any neixen a Catalunya 600 criatures amb cardiopaties congènites, un problema en l'estructura del cor. N'hi ha de molts tipus, però una quarta part dels que presenten aquesta anomalia necessitarà passar pel quiròfan abans de fer un any.

Són operacions delicades en què es necessita tenir una bona imatge del cor del petit pacient mentre l'estan intervenint. Per això es fa servir una sonda cardíaca esofàgica.

El problema, fins ara, era que en infants i nounats només es podien fer servir sondes de dues dimensions perquè les sondes 4D, molt més precises, eren massa grosses per als cossos infantils i només s'utilitzaven en adults.

Avenç tecnològic per al tractament de les cardiopaties infantils
La reduïda mida de la sonda permet fer-la servir en criatures molt petites (Hospital Vall d'Hebron)

Ara, aquest problema ha desaparegut. L'Hospital de la Vall d'Hebron, en col·laboració amb la multinacional General Electric Healthcare, han desenvolupat una sonda cardíaca esofàgica flexible en 4D que només fa 3,5 milímetres de diàmetre davant dels 10 que fan les sondes que hi havia fins ara i que només es podien fer servir en pacients de més de 20 kg.

Aquesta mida tan reduïda permet fer una exploració molt detallada del cor del pacient pediàtric, tal com explica el doctor Ferran Rosés, coordinador clínic de Cardiologia Pediàtrica del Vall d'Hebron.

"Amb l'ecografia 3D a temps real veus a cada moment el que fa el cor que estàs intervenint. Aquest és el gran avantatge d'aquesta sonda: que hem fet caber una tecnologia molt complexa en una sonda molt petita que fins ara no es podia fer servir en nens molt petits."

La nova sonda transesofàgica 9VTD permet ecografies amb una alta qualitat d'imatge, clau per fer un bon diagnòstic i decidir el tractament quirúrgic més adequat, i es pot fer servir en criatures de poc temps de vida a partir de 5 kg de pes.

El doctor Rosés creu que la sonda significarà un punt d'inflexió en l'especialitat:  

"És un prototip que s'està comercialitzant a tot el món. És innovador i canviarà la forma com treballem a partir d'ara."

La sonda permet fer ecografies a través de l'esòfag, que està en contacte amb el cor, a través d'un tub flexible que s'introdueix per la boca.

La imatge que s'obté de les estructures cardíaques és molt més precisa i de molt alta qualitat, equiparable a la d'una ressonància magnètica, perquè els ultrasons no es troben amb l'obstacle del greix de la pell, les costelles i els pulmons, com en una ecocardiografia convencional transtoràcica.

Avenç tecnològic per al tractament de les cardiopaties infantils
La sonda ja s'exporta a tot el món (Hospital Vall d'Hebron)

De fet, durant la fase de diagnòstic d'acostuma a fer servir l'ecografia transtoràcica, en què la sonda s'utilitza sobre el tòrax dels nens i, per tant, no requereix d'anestesia.

La nova sonda està especialment dissenyada per fer-la servir en els procediments de tractament de les malalties cardíaques infantils, en què el pacient és anestesiat.

El doctor Rosés assegura que la sonda significarà una revolució a nivell mundial i es convertirà en un instrument imprescindible per guiar els cirurgians durant les operacions cardíaques de nounats i nens petits, i els cardiòlegs durant els cateterismes cardíacs intervencionistes i els tractaments de les arrítmies infantils.

Anar al contingut