Primer pla en blanc i negre d'Helena Jubany
Helena Jubany tenia 27 anys quan va aparèixer assassinada (ACN / cedida per la família)
Catalunya migdia

La família d'Helena Jubany reclama que s'investiguin tres persones més pel crim

Són dues de l'entorn del centre excursionista i un usuari de xats d'internet que han trobat amb la investigació de l'ordinador de la víctima

Actualitzat

Quan falten tres mesos perquè prescrigui l'assassinat d'Helena Jubany, morta a Sabadell el 2 de desembre del 2001, la seva família fa un últim pas i demana al jutjat que instrueix el cas que investigui tres sospitosos més del crim. Benet Salellas és l'advocat de la família:

"Són dues persones de l'entorn de la Unió Excursionista de Sabadell, que fins avui ha estat focus d'investigació. I una tercera persona el nom de la qual ha aflorat a partir de la investigació de l'ordinador de l'Helena."

Salellas alerta que la investigació "està en temps de descompte" perquè falten tres mesos perquè prescrigui i que la imputació d'aquests sospitosos evitaria que el cas quedés impune. 

De fet, prescriuria la setmana que ve si no fos pels dies d'estat d'alarma que al final han servit per allargar el termini fins al febrer de l'any vinent, segons Salellas.

Helena Jubany
Helena Jubany en una imatge d'arxiu

Investigació conjunta dels Mossos i la Policia Nacional

L'advocat Salellas també sol·licita que es creï un grup mixt d'investigació de Policia Nacional i Mossos d'Esquadra que doni un impuls definitiu al cas:

"És un procés kafkià en què la policia no fa res que no li ordeni el jutge, el jutge filtra totes les peticions que fem com a acusació particular i, com que la família no sabem aportar més elements de prova, la investigació no avança."

De fet, Salellas detalla que ha demanat diverses vegades que els Mossos es facin càrrec del cas, però sempre se li ha denegat. 

Un cas amb arestes

El mes de maig del 2021 es va tornar a reobrir la investigació sobre la mort d'Helena Jubany. Aquesta decisió d'un jutge de Sabadell va arribar dos mesos i mig després que l'Audiència de Barcelona revoqués una primera reobertura en considerar irrellevants les noves proves presentades per la família Jubany.

Benet Salellas, advocat, i Joan Jubany, germà de l'Helena, donant detalls als mitjans de comunicació (Laia Claret)

El magistrat de Sabadell va ordenar que s'analitzés el disc dur de l'ordinador d'Helena Jubany. Originalment, el cas va quedar arxivat el 2005, en considerar-se que no hi havia proves concloents sobre les causes de la mort. Un dels principals sospitosos, Santi Laiglesia, va quedar en llibertat; l'altra, Montserrat Careta, s'havia suïcidat a la presó. 

Helena Jubany va ser trobada morta al celobert d'un edifici de Sabadell després d'estar dos dies desapareguda. Primer es va pensar que s'havia suïcidat, però de seguida es va descobrir que l'havien drogada amb somnífers i llançada daltabaix des del terrat

Per poder reobrir el cas, la família de Jubany va arribar a engegar una campanya de recollida de fons, que va ser un èxit. Un dels factors que va fer recuperar l'interès pel cas va ser el programa de Catalunya Ràdio  "Crims", de Carles Porta.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut