Cap escola catalana ha suspès les classes per risc d'infecció pel coronavirus
Fets o fakes

Cap escola catalana ha suspès les classes per risc d'infecció per coronavirus

Tampoc és cert que un prostíbul de València estigui en quarantena ni que a Lloret de Mar s'hagi detectat un cas de Covid-19 en un gimnàs

Carlos Baraibar / Mariona CostaActualitzat

Protecció Civil demana, un cop més, que no es faci cas d'aquesta mena d'imatges i que, per tenir informació fiable, es consultin els perfils oficials de les xarxes socials d'Emergències i del Departament d'Educació. O directament, es contacti amb els centres educatius.

De fet, davant les peticions de diversos centres públics, concertats i privats, el Departament d'Educació ha explicat en un comunicat que, en cas de dubte, han de contactar amb el 061, especialment en el cas que una persona presenti una infecció respiratòria i que hagi viatjat a la Xina, Corea del Sud, l'Iran, el Japó, Singapur o les regions italianes del Piemont, el Vèneto, la Llombardia i l'Emília-Romanya, o que quedi provat que hagi estat en contacte amb una persona infectada pel virus.

Educació recomana a les escoles i instituts que no viatgin als països i a aquests llocs mentre les autoritats sanitàries d'aquests països no aixequin les mesures de control.

 

Un altre comunicat fals s'escampa per Lloret de Mar

Al llarg d'aquesta setmana també ha corregut un fals comunicat emès, suposadament, per un club esportiu de Lloret de Mar en què s'alertava d'un possible cas a les seves instal·lacions. "Fets o fakes" s'ha posat en contacte amb la direcció d'Olympic Spa & Sport Club de Lloret de Mar i neguen haver emès aquest comunicat.

A més, segons ens han explicat, han emprès accions legals per la usurpació de la seva imatge corporativa. En la seva pròpia web han penjat un comunicat desmentint haver emès aquesta alerta.

Un altre comunicat fals de coronavirus s'escampa per Lloret de Mar
 

Tampoc és cert que un prostíbul de València estigui en quarantena

Pel que fa a la notícia que corre segons la qual un prostíbul de València està en quarantena perquè s'ha detectat que una de les treballadores del local ha contret coronavirus, es tracta d'una notícia generada per un portal satíric, Cerebrother.com.

 

Les autoritats sanitàries tenen detectats només dos casos de coronavirus al País Valencià i tots dos són homes: un home de 44 anys que va viatjar a Itàlia pel partit de Champions Atalanta-València i un altre de 31 anys. Aquesta és la primera prova que es tracta d'una notícia falsa.

Hem contactat amb la Policia Nacional, que segons la notícia està custodiant el local, i també ens ha confirmat que, efectivament, no estan custodiant cap local a València amb aquestes característiques.

La notícia té un to clarament satíric a partir del tercer paràgraf, però en els dos primers es menciona la Policia Nacional i se citen fonts de l'agència de notícies Europa Press. El fet de referir-se a les autoritats policials i a agències de notícies reals pretén donar versemblança a la notícia i contribueix a la seva difusió i a la possible confusió dels lectors.

 

 

Anar al contingut