Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya migdia

Canvis a la factura de la llum: planxarem de matinada?

A partir d'aquest 1 de juny, canvia el rebut de la llum: ara el preu de l'electricitat depèn de l'hora que es gasti

Jordi Canal, Elisa OmedesActualitzat

"Els canvis al rebut de la llum afecten tots els consumidors domèstics amb una potència contractada de fins a 15 kW, que els pujarà o baixarà en funció de l'hora que gastin electricitat."

Els nous preus de l'electricitat

L'electricitat continua tenint un preu o un altre en funció de la potència contractada, però també depèn de l'hora de consum.

A partir d'ara, els preus de l'electricitat tenen tres tarifes, segons el tram horari:

  • Hores punta: són les més cares i van de 10.00 a 14.00 i de 18.00 a 22.00, els dies feiners.
  • Hores planes: tenen un preu intermedi, i van de 8.00 a 10.00, de 14.00 a 18.00 i de 22.00 a 00.00, els dies feiners.
  • Hores vall: són les més barates, i van de 00.00 a 08.00 els dies feiners i totes les hores del cap de setmana, dissabte i diumenge, i els dies festius.

 

Canvis a la factura de la llum: planxarem de matinada?
 

També hi ha canvis en la potència contractada, que passa a tenir dues tarifes segons l'hora:

  • Hores punta: la més cara va de 8.00 a 00.00 els dies feiners.
  • Hores vall: la més barata va de 00.00 a 08.00 els dies feiners, tot el cap de setmana i els dies festius.

 

Canvis a la factura de la llum: planxarem de matinada?
 

A més a més, a partir d'ara també es poden contractar dues potències diferents, amb preus també diferents. Fins ara, només se'n podia contractar una, que tenia el mateix preu durant tot el dia. El nou sistema afavoreix els consumidors que necessiten una potència elevada, per exemple per carregar la bateria del cotxe elèctric o l'acumulador de calefacció. Ara podran tenir una potència més alta i fer-la servir només a la nit a un preu més avantatjós.

El canvi arriba a tots els petits consumidors

La modificació tarifària afecta tant els consumidors del mercat regulat, els que tenen l'anomenada tarifa PVPC, com els del mercat lliure.

Els primers són els que tenen una tarifa regulada pel Ministeri per a la Transició Ecològica, amb un preu que varia cada dia i cada hora, i que, per tant, és molt difícil saber quant s'acabarà pagant.

 

Els segons són els que tenen contracte amb una empresa comercialitzadora, que pot aplicar descomptes i ofertes, per exemple de discriminació horària, i amb uns preus més estables per als consumidors.

Als consumidors amb contracte del mercat regulat els aplicaran els canvis de manera immediata. Els preus, però, continuaran fluctuant i seran diferents segons l'hora i l'època de l'any. Per exemple, a l'hivern amb les calefaccions i a l'estiu amb els aires condicionats, l'electricitat és més cara que a la tardor i la primavera.

Als del mercat lliure també els acabaran repercutint, però encara no s'ha concretat com perquè dependrà de cada empresa comercialitzadora i les ofertes que facin als seus clients, que acostumen a incloure preus fixos per a tot l'any.

Els electrodomèstics que gasten més, millor de matinada

A partir d'ara, si es vol pagar menys caldrà modificar els hàbits de consum elèctric. El president de la Comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Maria Montagut, diu que les noves tarifes pretenen que els aparells que gasten més es facin servir quan la llum és més barata.

"Al consumidor domèstic se li diu que si ha de posar rentadores o utilitzar el forn elèctric, l'assecadora o la planxa, ho faci el cap de setmana, ho desplaci a les hores de baix cost."

La Comissió dels Mercats i la Competència assegura que amb les noves tarifes el rebut serà, si fa no fa, com el d'abans. Però els experts la contradiuen: mantenen que probablement la factura sortirà més cara:

"El sistema busca penalitzar aquell consumidor a qui no li importa que la factura li augmenti un 10 o un 15% i beneficiar el que sigui més curós."

El rebut, en canvi, pot ser més baix si es fan servir els electrodomèstics a les hores vall. L'estalvi es pot notar, per exemple, programant el rentaplats a la matinada o fent rentadores i assecadores el cap de setmana.

 

Canvis a la factura de la llum: planxarem de matinada?
Surt més a compte posar les màquines a la matinada (Unsplash / Mohammad Esmaili)


Noves tarifes, factura més detallada

Els canvis tarifaris afecten la part de la factura referida al consum, que sol ser del voltant del 30% del que es paga. La part regulada, peatges i càrrecs, suposen el 50% de la factura, i els impostos, el 20%.

A partir d'ara, el rebut de la llum tindrà més informació, tal com estableix el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Detallarà les dues potències i el consum segons el tram horari, però també es desglossaran tots els conceptes de l'anomenada part regulada, que ja es pagaven, però que no apareixien detallats, com els peatges, que són el cost de transport i distribució de l'energia, i els càrrecs, que són els pagaments relacionats amb els costos del sistema.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut