Cada dia desapareixen 3 menors d'edat a Catalunya
Cada any hi ha més de 500 denúncies per desaparicions de joves d'entre 13 i 17 anys, tot i que la majoria es resolen favorablement i en pocs dies
Cada dia desapareixen 3 menors d'edat a Catalunya
Aquest any s'han registrat 514 denúncies de desaparicions de menors a Catalunya.
Catalunya migdia

Cada dia desapareixen 3 menors d'edat a Catalunya

Cada any hi ha més de 500 denúncies per desaparicions de joves d'entre 13 i 17 anys, tot i que la majoria es resolen favorablement i en pocs dies

Marc JuradoActualitzat
TEMA:
Menors

Cada dia desapareixen, de mitjana, a Catalunya, 3 menors d'edat. Dit d'una altra manera, des que va començar l'any els Mossos han tramitat més de 500 denúncies per desaparicions de joves d'entre 13 i 17 anys.

Pràcticament totes es resolen favorablement i en pocs dies, però la policia treballa cada cop més en l'acompanyament psicològic a la família que, com el menor, passa un procés molt dur.


500 desaparicions: més o menys que altres anys?

Les xifres no varien però sí que ho ha fet la difusió per xarxes. No dels Mossos, que ho fan en comptadíssimes ocasions quan són menors, sinó de l'entorn d'aquestes persones, que, per algun motiu que a la policia se li escapa, n'ha fet molta més difusió aquests darrers mesos.

Les xifres són similars, per exemple, a les del 2016:

Ara bé, les xifres, pràcticament idèntiques: 520 de gener a maig de l'any passat. 514 enguany. Si filem prim i només agafem el primer trimestre, sí que hi ha una disminució però amb el pas dels mesos la cosa ja s'està equiparant.

La caporal dels Mossos Laura Villanueva, de l'Oficina d'Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes, ha explicat a Catalunya Ràdio que no hi ha una causa concreta i repetida quan els joves desapareixen. Això sí, tots - pràcticament tots els casos- es resolen favorablement.

"Les desaparicions són multicausals, no es pot generalitzar. Darrera de cada desaparició hi ha una família amb un patiment emocional i angoixa, i dependrà de tants factors, que a partir d'aquí la nostra funció és acompanyar-les i donar-les aquest suport perquè puguin recuperar-se i comprendre la situació que els acaba de passar."

En el cas dels menors quan desapareixen, hi ha una particularitat. En molts casos no ho fan sense donar cap senyal de vida. Mantenen contacte amb la família a través de les xarxes socials:

"Alguns no estan tan desapareguts: segueixen estant en contacte. Però si aprofundim en les desaparicions i en els seus motius, hi ha casos molt diversos, i també es dóna la reincidència."

La policia remarca que, com amb els adults quan desapareixen, no s'ha d'esperar ni un dia ni unes hores per denunciar. Al contrari, els primers minuts i hores són clau per començar a rastrejar i aconseguir que tot acabi bé, més enllà del malson viscut.

ARXIVAT A:
Menors
Anar al contingut