Barbados abandona la corona britànica i es proclama república
Rihanna en la cerimònia de proclamació de la República de Barbados (Reuters)
Catalunya migdia

Barbados abandona la corona britànica i es proclama república

En la cerimònia oficial han declarat Rihanna heroïna nacional

Mireia Sala Santapau Actualitzat

La corona britànica té un país menys sota el seu regnat. L'illa de Barbados s'ha convertit en república, 55 anys després que aquesta excolònia britànica es declarés independent. La cerimònia de la proclamació s'ha fet en presència del príncep Carles de Gal.les, que ha felicitat la nova república i ha fet una referència al passat esclavista d'aquesta excolònia britànica.

"La creació d'aquesta república ofereix un nou començament però també marca un punt en un continu. Una fita en el llarg camí que no només heu recorregut, sinó que heu construït des dels dies més foscos del nostre passat i de l'horrible atrocitat de l'esclavitud que taca per sempre la nostra història."

El príncep Carles ha lamentat el passat esclavista britànic (Reuters)

El traspàs de monarquia a república i la superació del passat colonial s'han simbolitzat amb la retirada de la Union Jack, la bandera del Regne Unit. El país ja tenia la bandera del trident, però també brandava la britànica com a monarquia. Sandra Mason ha jurat el càrrec com a primera presidenta del país. La fins ara governadora, que va guanyar unes eleccions l'octubre passat, és la nova cap d'estat.

"Tenint una idea clara de qui som i del que som capaços d'aconseguir, l'any 2021, ara girem la proa del nostre vaixell cap a la nova república. Ho fem per poder apoderar-nos de tota la substància de la nostra sobirania. Nosaltres, el poble, hem de donar forma al seu futur. Nosaltres, el poble, som Barbados."

La cantant de Barbados Rihanna ha estat declarada heroïna nacional per la primera ministra, Mita Mottley, líder del moviment republicà de Barbados.

"Rihanna ha fet somniar el món sencer amb la seva recerca d'excel·lència, la seva creativitat, disciplina i sobretot amb el seu compromís extraordinari amb la seva terra d'origen."

Barbados continuarà dins la Commonwealth, però la reina Elisabet II d'Anglaterra ha deixat de ser la cap d'estat d'aquesta illa caribenya. Altres illes que pertanyen a la corona britànica, com Jamaica, ja han declarat la seva voluntat de canviar la Constitució, amb l'objectiu de deixar de tenir la reina d'Anglaterra com a cap d'estat. Barbados havia estat colònia britànica des del 1627, quan els anglesos van eliminar els habitants originals i van donar les terres a persones adinerades per convertir l'illa en una societat esclavista. El 1966 va obtenir la independència.

Anar al contingut