Augmenten un 25% els casos de violència masclista atesos pels advocats d'ofici
Després del confinament, augmenten les peticions d'informació sobre violència masclista
Catalunya migdia

Augmenta el nombre de casos de violència masclista atesos pels advocats d'ofici

Els jutjats especialitzats de Barcelona també detecten un increment dels casos en què s'utilitzen els fills per perjudicar la dona

Maria Núria Revetlle, Elisa Omedes Actualitzat

El torn d'ofici del Col·legi d'Advocats de Barcelona ha rebut aquest any més peticions per atendre casos de violència masclista en el seu torn d'ofici, un cop s'ha acabat l'estat d'alarma. El creixement ha estat del 25% respecte al 2020 i del 5% en comparació amb el 2019. Ara, a més es detecten més denúncies per l'anomenada violència vicària, en què l'agressor utilitzar els fills per fer mal a la dona.

La influència de l'estat d'alarma

Tot i que encara és d'hora per saber de quina manera ha influït el confinament en la violència exercida contra les dones, les dades fan pensar que en aquest període no han aflorat tants casos com en els mesos anteriors i posteriors. Segons la informació del Col·legi d'Advocats de Barcelona a què ha tingut accés Catalunya Ràdio, entre el 9 de maig, quan va acabar l'estat d'alarma, i el 7 de juny d'aquest any, els lletrats del torn d'ofici van atendre 345 casos de violència de gènere, un 24% més que al 2020, amb 278 casos atesos, i un 5% més que el 2019, abans de la pandèmia, quan en van atendre 326.

L'Institut Català de les Dones ha detectat que el confinament per la Covid ha agreujat la vulnerabilitat de les dones exposades a la violència masclista i dels seus fills, amb un augment de les trucades al telèfon d'assessorament de l'Observatori de la Igualtat de Gènere, el 900 900 120.

Els assassinats són només la punta de l'iceberg

Els feminicidis són els casos de violència masclista que acostumen a tenir més ressò mediàtic, però són només una part, proporcionalment petita, de les agressions que pateixen quotidianament moltes dones. I aquesta realitat la coneix molt bé la magistrada Francisca Verdejo, degana dels jutjats de violència contra la dona de Barcelona:

"Ho dic amb tot el respecte: el nombre d'assassinats és anecdòtic en comparació amb els atemptats greus contra la integritat física i psíquica de les dones."

Verdejo, des de la seva experiència en aquests jutjats especialitzats, assegura que les agressions cada cop són més greus:

"A l'agressor el que li interessa és que la víctima pateixi i, encara que l'assassinat és el sofriment més gran, també la deixa paralítica, o tetraplègica, amb lesions greus."

Des del gener, els cinc jutjats de violència sobre la dona de Barcelona han acumulat 1.500 casos relacionats amb aquestes agressions. N'han pogut resoldre uns 500, els que es consideraven més greus, i n'estudien 350 més de la jurisdicció civil, com divorcis i altres qüestions familiars relacionades amb les víctimes de les agressions per raó de gènere.

La consciència es desperta a cop mediàtic

Les agressions dels homes cap a les seves parelles o exparelles sovint queden silenciades, amagades en l'àmbit familiar o domèstic. Ho demostren les dades: segons les estadístiques recollides per l'Institut Català de les Dones, entre 2012 i 2019 a Catalunya van morir assassinades 70 dones, però només 19 havien presentat abans una denúncia contra el seu agressor.

Augmenten un 25% els casos de violència masclista atesos pels advocats d'ofici
Els fills són sovint les víctimes del desig de fer mal a la dona (Unsplash / Tommy van Kessel)

Aquestes situacions quedaven relegades a l'àmbit domèstic i no tenien consideració de problema social fins que esclatar el cas Ana Orantes, l'any 1997, que va suposar un punt d'inflexió. El seu exmarit la va assassinar tretze dies després que la dona denunciés per televisió els maltractaments que havia patit durant els anys que va durar el matrimoni.

Aquest any, un altre cas mediàtic ha tornat a disparar totes les alarmes. La denúncia pública de Rocío Carrasco relatant els maltractaments, especialment psicològics, a què la sotmetia el seu exmarit Antonio David Flores, ha fet aflorar els casos de l'anomenada violència vicària. L'agressor fa servir els menors, habitualment els fills, per fer patir la dona o controlar-la. En els casos més extrems, el pare mata el fill per inflingir un dolor insuportable en la dona. Seria el cas de José Bretón o, més recentment, el de les nenes desaparegudes a Tenerife.

Canvis legislatius a favor de les víctimes

Un dels problemes amb què es troben els tribunals a l'hora de condemnar l'agressor és que sovint la víctima es retracta i retira la denúncia quan el procediment està en curs. Això ara canviarà. La magistrada Francisca Verdejo recorda que d'aquí molt poc entrarà en vigor una modificació de la llei d'enjudiciament criminal que ho impedirà:

"La dona, un cop que decideix prestar declaració sobre els fets que ha patit i es persona com a acusació particular, ja no té la possibilitat a partir d'aquest moment d'utilitzar la dispensa de l'article 416 de la LECrim."

Amb aquesta esmena legal, els menors també quedaran més protegits i podran ser part del procediment. Aquest canvi legislatiu ve determinat per la jurisprudència establerta a través d'una sentència del Tribunal Suprem.

Augmenten un 25% els casos de violència masclista atesos pels advocats d'ofici
Arriben canvis legislatius que augmentaran la protecció a les víctimes (Unsplash / Melanie Wasser)

Des del 2012, a Catalunya hi ha hagut 93 feminicidis, segons les dades recollides per l'Institut Català de les Dones. Només aquest any, a Espanya hi ha hagut 17 dones assassinades, cinc d'elles a Catalunya, segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat recollides pel portal epdata, de l'agència Europa Press.

L'èxit del Whatsapp: 14 actuacions urgents

Èxit del número de Whatsapp que els Mossos han posat en marxa per poder fer consultes sobre violència masclista de manera confidencial. Segons ha explicat a Catalunya Informació la caporal Andrea Garcia, del Grup Central d'Atenció a la Víctima, des de l'1 d'abril s'han atès 323 dones amb més de 2.209 missatges. Aquestes comunicacions van permetre una intervenció ràpida:

"En aquests 14 casos, hem trobat que hi havia una situació d'urgència que requeria l'actuvació d'una patrulla policial de forma immediata, per què efectivament la violència s'estava produïnt en aquell mateix moment."

Al primer trimestre, la xifra de denúncies de casos per violència masclista era similar a la d'altres anys, però en el segon trimestre s'està notant un repunt.

No descarta que tingui relació amb el fenomen mediàtic del documental de Rocío Carrasco, que ha fet visible, sobretot, la violència psicològica contra les dones. Recordem que el número de Whatsapp dels Mossos per fer consultes sobre violència masclista és el 601 00 11 22.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut