Catalunya migdia

Arriba una onada de calor llarga: els mapes no detecten quan es pot acabar

Les màximes poden superar els 40 °C i, a les nits, els 25

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Redactora d'informatius especialista en emergència climàtica i medi ambient

@montsepoblet
Actualitzat

Comença una nova onada de calor i aquesta no té data de caducitat. Els meteoròlegs no poden predir quan s'acabarà, com explica el cap de l'àrea de predicció del Meteocat, Santi Segalà:

"De moment es preveu molt llarg. Fins i tot els mapes a curt i mitjà termini no li veuen fi de cara als pròxims 10-15 dies. Seria un episodi de calor persistent en el qual esperem que les temperatures pugin molt."

S'esperen temperatures extremes que poden superar els 40 graus en moltes zones de Catalunya, nits amb valors per sobre dels 25 i, si res no canvia, cap precipitació. Segalà ho considera un exemple més dels efectes del canvi climàtic i de l'escalfament global que també han registrat els satèl·lits del sistema Copernicus que mesuren la temperatura del terra. Dissabte, en alguns punts de la península Ibèrica, el sòl estava a 60 ºC de temperatura.

Beure aigua és molt important (Efe /J.J. Guillén)

"No només és la temperatura atmosfèrica, la que mesurem amb termòmetres, sinó que també es reescalfa la superfície terrestre per l'augment d'insolació. Això és un indicatiu de l'escalfament global com a efecte del canvi climàtic."

La calorada afectarà especialment les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell i les Garrigues, on serà més fàcil veure el mercuri a la ratlla dels 40º o per sobre. Aquestes temperatures representen un risc per a les persones més vulnerables i augmenta exponencialment el risc d'incendi forestal. És per això que, davant d'aquest panorama sufocant, Protecció Civil ha activat l'alerta del Pla Procicat per onada de calor. La subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, recomana estar molt vigilants:

"Cal anar amb cura amb la calor, sobretot els menors, la gent gran, pels animals de companyia... Evitem les hores de més insolació."

El risc d'incendis, també a l'alça

Les altes temperatures fan augmentar el risc que hi hagi incendis forestals. Solé dona els següents consells per evitar incendis:

"Trucar al 112 en cas que es vegi una columna de fum o no fer cap activitat que pugui provocar una ignició, un foc, a la vora d'una zona forestal."

Els dies previs a Sant Joan, Catalunya ja va registrar temperatures molt per sobre de les normals per l'època. Els experts pronostiquen que les onades de calor seran cada cop més freqüents i que la conca del Mediterrani patirà especialment l'augment de les temperatures. Marc Lemus, doctor en Geografia, posava aquest exemple de contrastos extrems en declaracions al canal 324:

"A l'inici del mes d'abril vam tenir glaçades molt fortes al pla de Lleida que van provocar pèrdues molt importants a l'agricultura, i aquell mateix mes, al cap de quinze dies, vam tenir un rècord de calor. El que veiem és que el clima cada cop és més extrem, tant per la temperatura com per la precipitació."

Els pantans, en canvi, en hores baixes

El pantà de Canelles, dins el curs de la Noguera Ribagorçana, ofereix un aspecte poc habitual per la manca d'aigua (Catalunya Ràdio / Estela Busoms)

Les altes temperatures combinades amb la falta de precipitacions han fet que la reserva d'aigua als embassaments de les conques internes hagi baixat fins al 49,5% de la seva capacitat. Fa un any estava per sobre del 86%. La situació als pantans catalans de la conca de l'Ebre va en la mateixa línia, i han passat d'estar al 80% de la capacitat fa un any a no arribar ara al 54%.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut