L'Agència Europea del Medicament aprova dos nous fàrmacs per combatre la Covid
Europa té dos tractaments més contra la Covid (Unsplash / Fusion Medical Animation)
Catalunya migdia

Aprovats dos fàrmacs que poden evitar un 70% d'hospitalitzacions per Covid

Són els dos primers que s'administraran a Europa basats en anticossos monoclonals i estan recomanats per a infectats de risc no vacunats

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Covid-19

L'Agència Europea de Medicaments, l'EMA, ha aprovat dos nous fàrmacs que, d'acord amb els estudis, han demostrat que redueixen fins a un 70 per cent l'hospitalització i la mortalitat dels pacients en risc d'evolucionar cap a una Covid greu.
 

Ronapreve, desenvolupat per Regeneron i Roche, i Regkirona, de Celltrion Helthcare, es basen en anticossos monoclonals. El virus utilitza la proteïna espiga per entrar a les cèl·lules humanes. Els monoclonals s'enganxen a aquesta proteïna i impedeixen que el virus infecti més cèl·lules.

Els estudis que s'han fet conclouen que els dos fàrmacs són útils en les primeres etapes de la malaltia, amb una eficàcia que Àlex Soriano, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona, qualifica d'espectaculars:

"Quan s'administra el monoclonal dins dels primers 5-6 dies des de l'inici dels símptomes de la Covid, es redueixen al voltant d'un 60 o un 70% les probabilitats que el pacient hagi d'anar a l'hospital."

Els dos medicaments, Ronapreve i Regkirona, estan indicats per a adults de risc no vacunats, en les etapes precoces de la malaltia en què encara no necessiten oxigen suplementari, i poden evitar que persones que hagin estat exposades al virus puguin desenvolupar-ne els símptomes. També serveixen per a persones vacunades immunodeprimides o més grans de 70 anys.
 

El Ronapreve també està recomanat per a adolescents a partir dels 12 anys i un pes mínim de 40 kg, i pot reduir la possibilitat de contagi en cas que una persona de l'entorn estigui infectada amb el SARS-CoV-2.

Els inconvenients d'aquests medicaments és que són molt cars de produir i que s'han d'administrar per via intravenosa, i per tant, en un hospital. Això, segons la immunòloga del centre IsGlobal de La Caixa, Adelaida Sarukhan, dificulta que es puguin estendre a tot el món:

"És difícil que puguin arribar a països de renda baixa o mitjana. Per a un ús més general a nivell comunitari, per evitar infeccions, la gran esperança són els antivirals, com els desenvolupats per Merck o Pfizer."

 

La directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut, Maria Neira, considera que aquests dos nous fàrmacs són una eina més per lluitar contra el coronavirus:

"Aquests medicaments no constitueixen una resposta completa, però sí que aporten una resposta més, al costat de les vacunes i d'altres tractaments."

Ara, el Comitè de Medicaments Humans de l'EMA enviarà les seves recomanacions a la Comissió Europea perquè prengui les decisions legals que calguin i poder administrar aquests dos fàrmacs als pacients que els necessitin.

ARXIVAT A:
Covid-19 Salut
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut