Com és el votant de Vox als barris de Catalunya on arrela la ultradreta?
Vox supera el 20% dels vots en barris de Tarragona, Barcelona, Mataró, Badia del Vallès, Sant de Andreu de la Barca i Figueres
Com és el votant de Vox als barris de Catalunya on arrela la ultradreta?
Catalunya migdia

Com és el votant de Vox als barris de Catalunya on arrela la ultradreta?

Vox supera el 20% dels vots en barris de Tarragona, Barcelona, Mataró, Badia del Vallès, Sant de Andreu de la Barca i Figueres

Georgina Garcia, Judit Perpinyà i Elisenda SortActualitzat
TEMA:
Vox
Antiimmigració i antiindependentista, així és el votant de Vox a Catalunya
Una dependenta de supermercat al barri de Bonavista, a Tarragona

En aquesta legislatura hi haurà 11 diputats de Vox al Parlament gràcies als 217.000 vots que el partit d'ultradreta va aconseguir a les eleccions del 14 de febrer. El partit de Santiago Abascal té una bossa de votants que en alguns barris de Tarragona, Barcelona, Badia del Vallès, Sant Andreu de la Barca i Figueres supera el 20% dels vots.

En aquests districtes censals Vox té una concentració de votants superior als dos petits pobles on va quedar primer el 14F, Vilamalla (a l'Alt Empordà) i La Pobla de Mafumet (al Tarragonès).

On són les bosses de votants de Vox a Catalunya?

A la demarcació de Tarragona, Vox ha aconseguit implantar-se amb força. A barris com Miami Platja, de Mont-roig del Camp (amb un 24% de vots), a la Pineda de Vila-seca (un 26% de vots) i al barri de Bonavista, de la ciutat de Tarragona (29% de vots).

A totes tres poblacions Ciutadans va guanyar a les eleccions del 2017, i ara aquests vots han anat en bona mesura a Vox. La situació es repeteix al barri del Turó Park, de la ciutat de Barcelona; a Mataró, al Maresme; a Badia del Vallès, al Vallès Occidental, o Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat. Els votants de Vox de tots aquests barris comparteixen els mateixos motius per votar el partit d'ultradreta.

Immigració, inseguretat, motius bandera dels votants de Vox

El motiu que els ha portat a votar a Vox i en el qual coincideixen tots els entrevistats és la inseguretat i la immigració. Veuen en la ultradreta un partit amb capacitat per resoldre la delinqüència i la inseguretat al carrer, que en molts casos atribueixen a la immigració. En barris com el de Bonavista de Tarragona, amb una taxa del 20% d'immigració, els veïns denuncien robatoris diaris als comerços i a la gent gran:

"En aquest barri hi ha molta inseguretat i truquem a la policia però no fan res. L'altre dia van entrar a robar a casa d'una dona gran i la van lligar i van destrossar-li el pis. Hem votat Vox perquè hi posi mà dura."

És l'opinió d'un veí que treballa com a porter de discoteca i que coincideix amb la d'una dependenta de supermercat del barri:

"No hi ha seguretat, tenim por, no podem sortir al carrer. Jo com a dependenta tinc por que entrin a robar perquè al supermercat de més avall hi van entrar fa uns dies i ahir mateix a la farmàcia i les noies estaven espantades. La gent està cansada."

Antiimmigració i antiindependentista, així és el votant de Vox a Catalunya
Cartell electoral de Vox a Tarragona (Catalunya Ràdio)

Un mosso de magatzem del mateix barri de Bonavista de Tarragona explica al "Catalunya migdia":

"Roben a la gent gran, els estiren el bolso. I els que ho fan són els magrebins. Vox no està en contra de la immigració, només en contra dels immigrants que venen a delinquir."

A Mataró, veïns del barri de La Llàntia també denuncien inseguretat i problemes amb l'ocupació de pisos, com ens explica un fuster:

"Hi ha molta ocupació de pisos. Jo tenia un pis buit que era de la meva àvia i m'hi vaig haver de posar perquè no l'ocupessin. Vox en aquest sentit és més partidari de la mà dura i per això el voto"

Antiimmigració i antiindependentista, així és el votant de Vox a Catalunya
Un fuster de Mataró explica a 'Catalunya migdia' els motius per votar Vox (Catalunya Ràdio)

La unitat d'Espanya i l'antiindependentisme

El factor identitari i l'antiindependentisme queda en segon terme a l'hora d'argumentar el perquè del vot a Vox, però està present en tots els entrevistats. Un grup d'aturats del barri de Miami Platja, de Mont-roig del Camp, ens expliquen per què voten el partit:

"Votem Vox perquè no volem la independència de Catalunya. Espanya ha de ser una, gran i lliure per a tots."

Alguns també culpen el moviment independentista de l'empitjorament de la situació econòmica a Catalunya. Un jubilat de Vila-seca assegura que ha votat Vox com un "vot de càstig"

"Abans a Catalunya es vivia molt bé, de meravella, però des que va començar l'independentisme tot s'està anant en orris."

Antiimmigració i antiindependentista, així és el votant de Vox a Catalunya
Manolo, 74 anys, mecànic jubilat veí de Vila-seca que ha votat Vox el 14F (Catalunya Ràdio)

Traspàs de vots del PP i Ciutadans cap a Vox

Entre els votants del partit liderat per Ignacio Garriga a Catalunya hi ha dos corrents: els que tradicionalment han votat la dreta i són exvotants del PP, com la Blanca, decoradora, veïna del Turó Park.

"Sempre hem sigut molt del PP i ara de Vox. El que m'agrada de Vox és la seva política en contra de la immigració."

O el Javier, assessor immobiliari, veí també del Turó Park:

"Els que som de dretes estem decebuts amb el PP. I els que som espanyolistes i antiseparatistes no tenim cap altra opció, cap altre partit a qui votar."

I votants històricament socialistes que, desencisats amb el PSC, van passar a Ciutadans i en veure la inacció del partit taronja han acabat votant Vox, com el Manolo, 74 anys, mecànic jubilat veí de Vila-seca:

"Sempre m'ha agradat el socialisme. Però els últims anys no ho feien bé i em vaig passar a Ciutadans. Però Ciutadans ha regalat el meu vot al PP i els he deixat de votar. Ara Vox ens aporta una cosa elemental: va en contra de l'independentisme. No combrego amb les seves polítiques, no és un partit que em caigui bé, però els voto."

Quin és el perfil del votant de Vox?

Vox abraça totes les classes socials i nivells econòmics. Ha sabut captar el vot de les classes més desfavorides, persones a l'atur i sense recursos i també de la classe treballadora. Al mateix temps, el seu discurs també sedueix les classes benestants, tradicionalment de dretes, desencisades amb els partits tradicionals.

Antiimmigració i antiindependentista, així és el votant de Vox a Catalunya
Un veí del barri Bonavista de Tarragona que treballa com a porter de discoteca i és votant de Vox (Catalunya Ràdio)

Berta Barbet, politòloga i investigadora especialitzada en comportament polític i opinió pública de la UAB, argumenta que Vox "dissimula" les seves polítiques econòmiques per poder apel·lar a totes les classes socials i captar el vot tant de classes baixes com altes.

"El que coneixen els votants de Vox sobre el partit són les seves propostes culturals i per això aconsegueix captar persones de diferents estrats socials que tenen una visió conservadora i nacionalista, però que probablement no comparteixen les mateixes idees econòmiques."

ARXIVAT A:
Extrema dretaEleccions Parlament Catalunya 2021Vox

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut